Слободно време

СВЕТСКИ ДАН ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ И СВЕТСКИ ДАН ЛУТКАРСТВА

 

У среду 20. марта, почиње Недеља извођачких уметности током које се слави моћ позоришне уметности. Она обухвата:

• Светски дан позоришта за децу и младе, 20. март
• Светски дан луткарства, 21. март
• Светски дан позоришта, 27. март

Позориште лутака Ниш ће ове седмице обележити два датума:

Среда, 20. март, Светски дан позоришта за децу и младе

Програм Позоришта лутака:

12.00
Читање поруке поводом Светског дана позоришта за децу и младе;

12.05
Извођење представе „Била једном једна зима“, органзована посета деце из Предшколе установе „8. септембар“ из Димиторвграда;

13.00
Луткарска радионица, учесници: деца из Предшколе установе „8. септембар“ из Димторвграда.

Овај дан се обележава у организацији Међународне асоцијације позоришта за децу и младе АСИТЕЖ, под слоганом „Поведите дете у позориште“.

Јасна и једноставна порука подстиче да је широко и инвентивно користимо. Упућена је родитељима, бакама, декама, учитељима, васпитачима и старатељима. Без обзира ког су формата програми које позоришта широм света припремају, задатак је исти и важан: пренети поруке широј јавности о значају и дејству позоришта у развоју и васпитању деце и младих.

Сваке године важном поруком, огласи се и председница АСИТЕЖА Ивет Харди. Ове године, поруке по позиву припремиле су две девојчице Ђоји (8 година) и Џоџи (11 година) из Аустралије чиме асоцијација подвлачи важност права сваког детета да учествује у културном животу друштва. У име АСИТЕЖ центра Србије поруку је припремила Далија Аћин, кореограф.

Четвртак, 21. март, Светски дан луткарства

Програм:

09.30
Луткарска радионица у вртићу „Цврчак“;

09.30
Луткарска радионица у вртићу „Вилин град“;

10.00 и 12.00
Читање поруке поводом Светског дана луткарства;

Представа „Луцкасти кловнови“, органзована посета ученика Основне школе „Радоје Домановић“;

18.00
Представа „Легенда о Месечевој принцези“

Светски дан луткарства се обележава под покровотељством Међународне заједнице која окупља људе из целог света који доприносе развоју луткарске уметности УНИМА, под слоганом “Заједно стварамо покрет!”
Луткари широм света обележавају 21. март као свој дан: изводе се бесплатне представе, одржавају радионице, изложбе и округли столови, читају се поруке исткнутих уметника из подручја луткарства.
Поруку поводом овогодишњег Светског дана луткартсва припремио је Дади Пудумје, индијски луткар, редитељ луткарског позоришта и директор фестивала.
У оквиру радионица које се одржавају поводом ових значајаних датума, глумице Позоришта лутака, Мирјана Ђорђевић, Татјана Миленковић и Светлана Михајловић ће деци представити различите врсте лутака и луткарских техника, објаснити им од којих материјала су направљене, како су настале, ко их креира, ко их израђује, како се анимирају, објаснити специфичности луткарске у односу на драмску представу и одговарати на сва њихова питања.

Недеља извођачких уметности завршава 27. марта, обележавањем Светског дана позоришта.

Comment here

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com