Слободно време

Трећи дан 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

Тјан Гомбау: За децу је наша луткарска представа попут авантуре

У уторак, 20. септембра, трећег дана Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, у такмичарском програму изведене су три представе: „SCOOOOOTCH!” француског позоришта Les noveaux ballets du Nord pas de Calais, “Нове ципеле” у продукцији Тјан Гомбау – Нацртани човек из Шпаније, и „Јанко Борсем” Луткарског позоришта “Бела Кевер” из Мађарске.

Представа „SCOOOOOTCH!“ (фото: Дамир Вујковић)

Представа „SCOOOOOTCH!” изведена је на Сцени „Јадран“ Народног позоришта. Ово је представа која комбинује звук, покрет и лепљиву траку. Размотавајући ову лепљиву супстанцу између публике, себе и простора, три аниматора откривају невидљиву мрежу односа. Кроз забавно искуство које ствара, SCOOOOOTCH! такође поставља питања: Шта ме обликује? од чега сам направљен? Да ли сам ја резултат различитих сусрета?

Амелие Поириер, ауторка и редитељка представе, о свом концепту је рекла: “Радили смо с лепљивим тракама јер нисмо хтели да радимо с луткама, већ са материјалима. Мислимо да је за децу то забавно, смешно и разиграно, она могу да доживе ове материјале чак и ако их не додирују. Такође радимо са музичарком на бини која користи лепљиву траку као музички инструмент, уз свој глас”.

Представа „Нове ципеле“ (фото: Дамир Вујковић)

Представа „Нове ципеле” изведена је у Дечјем позоришту Суботица, а у овом остварењу дечак је добио нове ципеле и повео их у шетњу до реке. На свом путу, он открива свет који га окружује, док ципеле упијају сва његова искуства а он, мало по мало, расте. Величина ципела нас прати кроз године – одражава дужину стопала, али и зрелост, искуства и начин на који корачамо кроз живот.

Главни глумац Тјан Гомбау је о представи рекао: “Прича ми се допада јер се ради о традицији у селу у коме сам одрастао, и сећањима на детињство. Током стварања користили смо веома једноставну, али лепу сценографију како би пренели причу. За децу је ова представа с луткама попут авантуре, а за остале је рефлексија о пролазности времена и одрастању”.

Представа „Јанко Борсем“ (фото: Дамир Вујковић)

Представа “Јанко Борсем” одиграна је у Народном позоришту на Сцени “Јадран”. Ова адаптација Јанка Борсема заснована је на народној причи румунских мађара, и покушава да нас поведе новим путевима кроз жанрове научне фантастике, аниме и стрипа, уз помоћ луткарског позоришта и музичких инструмената који не ограничавају машту.

Агнеш Киш из позоришта “Бела Ковер” описала је поступак рада на представи: “За ову представу смо позвали редитеља Сардара Тагировског да ради са ансамблом и направи нешто ново. Он режира у позоришту али није луткарски редитељ, већ се бави експериментом. Зато нам је и било интересантно како се бавио луткарским позориштем и глумцима”. О самој представи је рекла: “Ово није прича о хероизму, већ о једном детету и томе шта значи детињство. Сценографија представља свемир, како бисмо се присетили колико смо мали у односу на њега”.

У Хотелу Патриа представљени су 15. и 16. број часописа “Нити” за луткарску уметност, као и зборник радова “Позориште за децу – уметнички феномен” (књига 12). Започела је и тродневна радионица терапије лутком “Лутком до мира ‒ луткарство у терапији и процени”, коју води Оса Виклун, дугогодишња практиканткиња и едукаторка у тој области, из Гетеборга.

На филмском репертоару био је анимирани филм “Пчелица Маја 3 – Златно јаје” у Биоскопу Еуросинема, а на Тргу слободе изведен је разноврстан уметнички програм.

Четвртог фестивалског дана, у среду 21. септембра, на Сцени „Јадран” Народног позоришта биће изведене две представе у такмичарском програму: „Вук са мирисом бобица” Дјечијег позоришта Републике Српске (10ч) и “Прича о метли” индонежанског позоришта Бон Пуппет (17ч). У Дечјем позоришту Суботица, ансамбл овог позоришта ће у 12 часова извести представу “Љубав и виолина” која је такође део такмичарског програма.

Књиге “Мало позориште Душко Радовић – 70 година разноликости (монографија 1949-2019)” коју је приредила Маријана Петровић, као и књига “О глумцу са лутком” ове ауторке, биће представљене у среду у 16 часова у Хотелу Патриа.

Креативна радионица “Весела дружина” са Софијом Симић, заказана за 21. септембар, бави се лутком као реквизитом и средством комуникације у позоришту.

У оквиру филмског програма, на репертоару ће се наћи анимирани филм “Чудовишта из моје породице 2” у 11ч у Биоскопу Еуросинема, а од 17ч на Тргу слободе биће изведен разноврстан уметнички програм.

Сви програми на Међународном фестивалу позоришта за децу су отворени за посетиоце и бесплатни.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com