Слободно време

Три награде за “Трнову ружицу” на Осмом фестивалу дјечије умјетности у Сарајеву

На управо завршеном Осмом фестивалу Дјечије умјетности у Сарајеву, стручни жири доделио је представи “Трнова ружица” у режији Владимира Лазића три награде и то:

  • Гран-при, Награду за најбољу представу;
  • Награду за најбољу сценографију и креацију лутака Зорани Милошаковић-Тасић;
  • Награду за најбољу костимографију Софији Лучић;

У такмичарском делу позоришног програма учествовало је 11 позоришта из Хрватске, Републике Српске, Босне и Херцеговине и Србије. Образложење стручног жирија гласи:

Трнова ружица Позоришта лутака Ниш је високо еститизирана позоришна креација чији су сви сегменти, од креирања текста насталог по мотивима бајки браће Грим и Шарла Пероа ауторице Свјетлане Михајловић, до сценографско-костмографског дојма, креације лутака, избора музике, ускађености у ритму и покрету цјелог ансамбла, изванредне глумачке интерпретације до иновативног и вјешто вођеног редитељског приступа, савршено укомпонираног у једну заокружену целину која је на драмски врло увјрељив начин третирала идеје блиске данашњој деци.
Представа кореспондира са свим позоришним плановима, синхроно и уиграно, духовито, луцидно, плијенећи комплетношћу, посвешћеношћу сјајних глумачких професионалаца и свих других учесника у овој изванредно успешној театарској креацији.

Адаптацију и режију „Трнове ружице“ потписује Владимир Лазић, текст Светлана Михајловић, а драматрург је био Иван Макрагић; за сценографију и креацију лутака је била задужена Зорана Милошаковић-Тасић, костимограф је била Софија Лучић, стручни сарадник за музику Снежана Маш, а лектор Наташа Илић.

На фестивалу улоге су тумачили: Слободан Миљковић, Светлана Михајловић, Александра Павловић, Марија Цветковић, Татјана Миленковић, Јелена Ђорђевић, Тома Бибић и Јован Живковић к.г. (као алтернација Дејану Гоцићу).

Ово је било прво фестивалско извођење представе „Трнова ружица“ која је своју премијеру имала 17. октобра 2021. године.