Слободно време

ТРИ ПРАСЕТА И ВУК ДВЕ И ПО ДЕЦЕНИЈЕ НА СЦЕНИ ПОЗОРИШТА ЛУТАКА

Позоришни живот представе „Три прасета“ Зорана Лозанчића, једне од најтраженијих представа Позоришта лутака Ниш почео је 1998. године и од тада с несмањеним успехом живи на реперотару овог театра

На сцени Позоришта лутака, 14. маја у 11.30 биће обележен важан јубилеј – две и по деценије од премијере представе „Три прасета“, која истиче другарство, љубав и заједништво као најважније животне вредности.

Први пут су „Три прасета“ заиграла на сцени Позоришта лутака 1982. године у режији Борислава Мркшића, а 1988. године римејк који је и данас на репертоару режирао је Зоран Лозанчић.

Три прасета (фото: Позориште лутака)

Лозанчићева „Три прасета“ доживела су огроман успех како код публике у Нишу, тако и код фестивалске публике и стручних жирија. Поред шест фестивалских награда (две за сценографију, три глумачке и једну за специјалне ефекте), двадестпетогодишње трајање и чињеница да интересовање за „Три прасета“ не јењава и да је и данас једна од најомиљенијих представа нишке публике потврђују изузетан уметнички домет ове представе. Муцко, Буцко, Гуцко и Вук плене пажњу малених и великих гледалаца већ „четврт века“. Прича актуелна данас као и некада пружа утисак да ће представа бити све боља и боља, јер вредност и поуке текста бивају све значајније.

У монографији Позоришта лутака „Чаробњаци из Ниша“ аутор Слободан Крстић написао је: „Након поновног стављања на репертоар ове Андерсенове бајке, многи су били склони веровању да ће римејк представе, која се више од деценију игра у овој кући, бити на добром стандардном нивоу и ништа више. Сви који су тако мислили, грдно су се преварили, јер је Зоран Лозанчић публици приуштио врхунско задовољство. „Три пасета“ je, у ствари, високо естетизована представа, пре свега захваљујући јасном, прецизном, неконвенционалном редитељском рукопису, али исто тако, и због сјајне сценографије, прекрасних лутака, костима, мудрих и распеваних сонгова и музике, која није потпора, већ неизоставни део представе.“

За представу која је одолела времену и за коју се данас, двадесет пет година касније тражи “крата више” сценографију је радио Ненад Живадиновић, лутке Борис Чершков, костиме Александар Павичевић. Музику за дивне сонгове о Муцку, Гуцку и Буцку компоновао је Боривоје Младеновић, а текстове за њих написао Божидар Миливојевић. У феномен представе „Три прасета“ стала су имена глумаца који су је сачували предивном колетивном и пријатељском игром: Светлана Михајловић, Татјана Миленковић, Иван Ђорђевић, Слободан Миљковић, Живкица Ракић и Дејан Гоцић.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com