Слободно време

У сусрет Савиндану извођење представе „Прича о Светом Сави“

У Малом позоришту „Душко Радовић“, у суботу, 23. јануара у 17 часова и у недељу, 24. јануара у 12 часова, биће изведена представа за децу „Прича о Светом Сави“ у режији Саше Габрића. Представа је настала по тексту Братислава Петковића и прати живот Растислава (Растка) Немањића српског принца, монаха, игумана манастира Студеница, књижевника, дипломате и првог архиепископа аутокефалне Српске православне цркве.

“Прича о Светом Сави” (фото: Жељко Синобад)

Растко, најмлађи син великог жупана Стефана Немање, и брат Вукана и Стефана Првовенчаног, као младић добио је од оца на управу Захумље али је убрзо побегао на Свету гору и замонашио се у руском манастиру Светог Пантелејмона, где је добио име Сава. Касније је са својим оцем, који се замонашио и добио име Симеон, подигао манастир Хиландар, први и једини српски манастир на Светој гори.

„Ретки су народи који могу да се похвале тиме да се кроз једну личност могу приказати сви недостижни врхови којима се тежи. Непролазне вредности за сваког човека. Ми спадамо у те, који имају привилегију и част да кроз једну личност персонификујемо себе, своју историју и духовност. Сва њена дубина, величина и сјај одликује се кроз лик светог човека, националног симбола, духовног заштитника свих срба – Светог Саву.“

Саша Габрић, редитељ представе
“Прича о Светом Сави” (фото: Жељко Синобад)

У представи играју Богдан Богдановић (Растко, Сава), Небојша Љубишић (Немања), Александра Анђелковић (Ана), Саша Кузмановић (Никанор), Лазар Миљковић (Јован) и Катарина Димитријевић (Ђурђинка).