Слободно време

Зоран Ђерић: Дечја позоришта се више не баве само бајкама, већ и актуелним свакодневним темама

Овогодишње издање Међународног фестивала позоришта за децу одржаће се од 20. до 24. септембра у организацији Отвореног универзитета Суботица. Церемонијом доделе награде за животно дело „Мали принц” писцу, драматургу и редитељу Владимиру Андрићу и бугарском редитељу Славчу Маленову, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, фестивал ће свечано бити отворен у недељу, 20. септембра у 17 часова у Дечјем позоришту Суботица. Ове године први пут ће бити додељена и постхумна награда за живот посвећен ствалаштву за децу, глумцу и редитељу Зорану Лозанчићу.

Зоран Ђерић (фото: КомуникАРТ)

Зоран Ђерић, селектор главног програма, нагласио је да ће на фестивалу бити мешавина класичног позоришта, мјузикла, плеса и луткарских представа, као и атрактивних мултимедијалних поставки. Говорећи о актуелностима у савременом луткарству, он је рекао: „То је окренутост новим дигиталним медијима, 3Д анимацији, и настојању да се у представе за децу укључе нова медијска и филмска открића. И редитељи представа и бројна позоришта у свету покушавају да буду и визуелно и звучно привлачни својој публици“.

О представама које би издвојио, Ђерић је рекао: „Занимљиво је видети домете кинеске представе „Ми смо Теракота војска“ која ће бити приказана у биоскопу Еуроцинема. Све представе које ће бити виђене уживо су на свој начин интересантне. Неке су рађене на основу класичних бајки, као што су Алиса или Гуливер, друге су рађене на основу нових прича попут представе „Дебела“, о девојчици која је другачија и наилази на неразумевање. Занимљиво је да се дечија позоришта сада баве и тим актуелним, свакодневним темама, а не више само бајкама.“

Илија Татић (фото: КомункАРТ)

Илија Татић, директор Отвореног универзитета Суботица и продуцент Међународног фестивала позоришта за децу, говорио је о изазовима организације фестивала у доба пандемије: „Узевши све околности у обзир, ми ипак можемо бити задовољни зато што смо један од ретких фестивала у Србији који ће се одржати, нарочито међу фестивалима за децу. Један смо од ретких фестивала који ће имати међународни карактер, шест извођења представа уживо, и пет онлине представа међународних позоришта која нису могла да дођу. Драго ми је да, поред свих мука, долази екипа представе из Словеније која ће отворити фестивал. На тај начин ћемо одржати не само континуитет, већ и квалитет манифестације”.

Фестивал ће се одржати у хибридном формату, као комбинација уживо изведених представа, и оних које ће бити приказане као бископска пројекција, а на програму ће се наћи 11 представа за децу. У оквиру главног програма биће приказане разноврсне и маштовите представе ансамбала из Кине, Русије, Израела, Немачке, Аустрије, Словеније и Србије.

Зоран Ђерић и Илија Татић (фото: КомункАРТ)

Након свечаног отварања, фестивалски програм ће отворити извођење словеначке представа „То је Ернест” Луткарског позоришта Небо, у 18 часова у Народном позоришту „Јадран”. Уживо ће бити изведено и пет представа из Србије: „Театру с љубављу” Дечјег позоришта Суботица, „Гуливер” у извођењу Малог позоришта „Душко Радовић” из Београда, „Дебела” Позоришта младих Нови Сад, „Ко се боји Исадоре Дунцан” Центра савремене уметничке продукције „Вива Денс Академи” из Новог Сада и позориште „Тоша Јовановић” из Зрењанина са представом „Црвенкапа”.

За пет иностраних остварења биће организована видео пројекције у суботичком биоскопу Еуроцинема: аустријску представу “Краљица боја”, “Младунче – Пингвин који је хтео да лети” из Русије, „Гули” из Израела, “Алисине авантуре у земљи чуда” из Немачке и “Ми смо Теракота војска” из Кине.

Међународни фестивал позоришта за децу један је од најзначајнијих фестивала у региону који више од четврт века окупља ствараоце који су свој рад посветили најмлађима. Са фокусом на луткарству али и са простором за друге уметничке форме, фестивал континуирано доприноси промоцији и развоју позоришта у Србији. За свој изузетан допринос развоју сценске уметности за децу и културе уопште, фестивал је 2005. године награђен „Вуковом наградом“, највећим културним признањем у Републици Србији, док је 2009. године Међународном фестивалу позоришта за децу додељена награда „Про урбе“ за значајан допринос развитку и угледу града Суботице подизањем његових материјалних и духовних вредности. Фестивал је добитник и специјалне Међународне награде за допринос развоју драмског одгоја „Грозданин кикот“ за 2009. коју додељује Центар за драмски одгој из Мостара (БиХ центар ИДЕА (Међународне асоцијације за драму/позориште и образовање)).

Реализацију Међународног фестивала позоришта за децу подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу АП Војводине и Град Суботица.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com