ЛитерарноСтваралаштво

Амра Мушић – Моја школска библиотека, чувар знања

Живинице

Моја школска библиотека, чувар знања

 

Зашкрипа под. Његове ноге опет крочише у ту мрачну просторију, названу школска библиотека. Била је то и моја школска библиотека и познавала сам занесеног младог пјесника. Мала просторија налик соби у којој је пронашао извор свога знања представљала му је други дом. Гдје год би се окренуо, наишао је на већ давно прочитане књиге. Биле су му већ итекако познате. То му није био проблем, важно је било да на тим књигама нема прашине. У ћошку се налази столица на којој проведе сате читајући његове најдраже одломке.

Заиста наизглед је тако обична и досадна просторија. Случајном пролазнику или обичном ученику дјелује помало застрашујуће. Све те полице претрпане књигама, у људима буде чудан осјећај, њему је то одувијек било збуњујуће. Меша Селимовић био му је омиљени. Сваку књигу носио је у своме срцу, све написане ријечи дубоко урезао у својој души. Ту топлину коју осјети на самом уласку у рај за читаоце, безуспјешно је објашњавао. Као да улази у тунел спаса, мира и спокоја. Иако библиотеци недостаје много тога, ту је пронашао своју моћ. Безброј књига које чекају на читање, нису се нашле на полицама библиотеке. Данас оно што се прије много година сматрало темељем човјековог раста, развоја, те проширења видика, знатно је занемарено. Библиотеке су све више празне. Како од мањка књига, тако нажалост и од људи. Када би имао моћ да нешто промијеним у свијету између осталих неправедности, он би обогатио библиотеке. Људе би извео из свијета технологије и увео у свој свијет. Свијет мириса старог папира са пожутјелих књига, свијет тишине у којој се само чује листање страница, свијет мира и духовне љепоте.

Библиотека у себи крије многе чари. Могућност сазнања нових ствари нема цијену. Попут топлог мајчиног додира, библиотека му улијева наду и смирај. Често је баш ту налазио инспирацију за своје најљепше пјесме. Она је заслужна за знање које посједује и љубав ка књигама коју носи у себи. Прижељкује да се унутар ове усели и нова дигитална библиотека, вријеме јој је. Одлучио је да ће ставити столицу у средини између њих и ослушкивати звијезде које тихо силазе чак и усред дана. Позвао ме је да му се придружим тад и пресечем нашу врпцу на нашој обогаћеној библиотеци.

 

Амра Мушић, IX разред, Прва основна школа, Живинице, Босна и Херцеговина

Марица Ферхатбеговић, руководилац литерарне секције

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com