ЛитерарноСтваралаштво

Ана Лара Џигурски – КАДА БИ ТАБЛА ИСПРИЧАЛА

КАДА БИ ТАБЛА ИСПРИЧАЛА

КАКО ЈЕ СВЕТ ДОБИО ЛАМЕ?

Када би табла причала она би испричала једну причу која би гласила овако:

Некада давно живела је једна принцеза која је била јако похлепна. И тако једног дана она рече: „Желим да имам нешто посебно шта нико други нема!“ „А шта то?“ упита је њен отац краљ. „Не знам – на пример ламу“. „Шта је то?“ упита је отац. „Не знам, али пронађи то!“ рече принцеза.
И тако краљ крене да проналази то чудно створење. Одједном испред њега се створи аждаја краљ храбро извади мач. Удари аждају, али она само дуне ватру. Када је краљ други пут удари, она мало ослаби; а када је ударио трећи пут она још мало ослаби. Из четвртог пута краљ је убио аждају и наставио даље.
Затим дође до неког села и тамо преспава. Следећег дана пред њим се створи огроман коров у виду жбуна. Краљ поче да удара коров и посече га мало по мало и још мало и још мало, а затим га скроз посече и настави пут.
Иза корова нађе један Вилин град пун добрих људи и вилењака, који су га пустили да преспава у њиховим кућама. Трећег дана нађе неко чудно створење. Питао је вилењака који је из града кренуо са њим „Кажи ми шта је то?“, али ни вилењак није знао шта је. „Нашао сам је!“ рекао је краљ. „Шта то?“ питао је вилењак. „Моја ћерка је тражила нешто посебно што нико други нема – нешто под именом лама“. Сада треба да је одведем до свог дворца. И краљ је пошао кући, а вилењак назад до свог Вилин града. Када је краљ дошао до дворца принцеза је била одушевљена. Када је принцеза чула кроз какве је све невоље краљ прошао одлучила је да више никада не буде похлепна.
После пар година лама је постала мама и тако је на свет дошло још пет дивних малих лама.
А и дан данас се у музеју животиња у Вилин граду чувају кости прве ламе, које сећају на похлепну принцезу и њеног храброг тату (ако их неко није украо!).

За Табла Фест 21
Ана Лара Џигурски, II-3, ОШ „Жарко Зрењанин“ Нови Сад, Србија
Ментор: Јелена Шовљански Вилус
Похвала на литерарном конкурсу за Табла фест 21 у млађој категорији по одлуци Стручног жирија

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com