ЛитерарноСтваралаштво

Анастасија Остојић: Рођење Христово – празник радости

Рођење Христово – празник радости

У сусрет нам долази најсрећнији, најлепши и најрадоснији хришћански празник, рођење Христово! Са собом нам доноси много труда, рада, благостања и божије љубави коју највише осећам и добијам.
Захваљујем богу што одрастам у породици где су вера и љубав на првом месту. Божићни пост је заправо време током кога чистимо наше тело и пре свега наш ум од злих мисли и дела, време покајања и највеће божије љубави. Моја породица и ја учествујемо у посту, што је мени омиљена ствар, јер заједно проводимо корисно време, трудимо се да испоштујемо све норме и правила у време поста. Привилегована сам јер живим у породици у којој су заступљене духовне вредности, традиција и љубав. Молим се за сву децу која ће овај празник провести усамљена и без топлог дома и богате божићне трпезе, али у нади да ће успети и постати добри и честити људи са вером у бога који ће им помоћи. Непрестано мислим о Бадњем дану, када ћу видети своје ближње на окупу. Устаћу рано и осетити Бадње јутро и чари и лепоте прве, најлепше литургије. Срце ми заигра и обасја га неописива радост а од узбуђења бих хтела да полетим. Поносно поздрављам људе најлепшим речима које изазивају највећи осмех на лицу. Христос се роди! Ломљење чеснице, паљење бадњака, Божићна трпеза, Божићне песме и приче, литургија и љубав су традиционални обичаји који ми остају заувек у сећању. Лепота бакине чеснице украшене различитим елементима је најлепши симбол наше трпезе, а варнице и паљење бадњака ми греју душу. Немам више речи да искажем ту лепоту и радост. Једном речју, хвала богу на свему.
Када сам била дете највише бих волела да доћем до поклона и да добијам много дарова, али сада схватам да је најлепши поклон радост, срећа и божија неизмерна љубав за човека и највећи дар који можемо добити. Материјалне ствари човеку никад неће испунити тај велики простор у души.
Заиста вам кажем да је овај празник уистину најрадоснији!

За Седми таблин међународи божићни конкурс
Анастасија Остојић, VII-2, Основна школа „Свети Сава“ Пријепоље, Србија
Наставник: Санела Дикић

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com