ЛитерарноСтваралаштво

Анђелија Богићевић – Божић – празник радости

Божић – празник радости

Божић је један од мојих омиљених празника. То је празник када се родио Исус Христос. Његова мајка је Дјева Марија, а њен вереник био је Праведни Јосиф.
Анђео се појавио код Марије и јавио јој да је трудна. Она је крила то од Јосифа. Када му је Марија рекла да је трудна он се наљутио на њу и док је спавао уснио је у сну Анђела како му прича да је Марија добила дете од Бога. Јосиф и Марија су се помирили. Њихов цар је уписивао станаре и они су морали да се преселе. Путовали су, а Марија је морала да се породи. Тражили су у Јерусалиму неко слободно место за спавање. Пронашли су пећину, која је служила као штала. Када се Исус родио звезда се засијала. Поред те звезде је на брду, где су пастири чували овце, појавио се Анђео и обавестио их да је у Јерусалиму рођен Спаситељ. Отишли су да га виде и однели поклоне. После пастира су дошли и мудраци са својим даровима. Ксније су Исуса водили у цркву и стари деда Св. Симеон је рекао: Сада могу да умрем хвала ти Боже што сам видео Спаситеља.
Моја породица је веома радосна на празник Божић, јер славимо Христов рођендан. Моја мама тада меси чесницу. То је хлеб у који се ставља новчи, дрен, кукуруз и дрво од граба. Сваки предмет има своје значење. Цела породица се скупи током ломљења чеснице. Свако воли да пронађе новчић, јер се верује да ће ко пронађе новчић имати пара целе године. У кућу уносимо бадњак и украшавамо га. Долази нам положајник. Ја и сестра тада волимо да певамо Божићне песме. Деда нам увек прича приче о Божићу.
На празник Божић идемо у цркву и причешћујемо се. То је веома радостан празник за све нас.

Мир Божији – Христос се роди.

За Пети таблин божићни конкурс
Анђелија Богићевић, ученица 5. разреда ОШ „Страхиња Поповић’“ Дворане, Крушевац, Србија
Вероучитељица/ментор: Сања Николић

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com