ЛитерарноСтваралаштво

Андреј Јовић – БОЖИЋ

Četvrti tablin božićni konkurs
БОЖИЋ

Зима је. Седим у топлом кутку своје собе и гледам кроз прозор. Напољу ветар фијуче и савија голе гране дрвећа. Схватам да се зима захуктава. Мислим да ће ми ускоро прозор бити ишаран сребрним снежним иглицама. То су сигурни знаци да је децембар на издисају и да стара година одлази у заборав. Уместо ње доћи ће нам Нова, надамо се лепша и боља. Нова година ме увек обрадује и подсети на нешто што следи, што долази врло брзо после ње. То је нешто божанствено, нешто радосно и лепо. То је Божић.
Божић је најрадоснији хришћански празник. Тога дана пре много векова, у граду Витлејему родио се Исус Христ. Родила га је Марија девица, чудом Светог Духа. Богородица Марија је била изабрана да роди Сина Божјег Исуса. Исус је од првог дана свог рођења, са првим удахом, првим светлосним зраком, започео свој мученички и искушенички живот. Уместо колевке, његова постеља биле су јасле. Али то није била препрека да мудри људи, праведници, схвате да се родио Бог. Легденда каже да су мудраци дошли и донели му поклоне. Пратећи блиставу звезду на небу схватили су њен знак. Исус је крштен у реци Јордан. Крстио се доста касно у својим тридесетим. Крстио га је Јован Крститељ. На самом крштењу Јован је био неодлучан. Тихо је изустио да уствари Исус треба њега да крсти. Исус га је благо погледао и са смешком на лицу охрабрио речима: „Нама тако треба испунити сваку правду.“ Након крштења, излазећи из воде, Исус је видео како се небо отвара и како на њега силази Свети дух у виду голуба. Кажу да се тада са небеса чуо глас: „Ти си син мој љубазни, који је по мојој вољи.“ Тада је било јасно да је Исус Христ Божји син. Христ је био месија и спаситељ. Одолео је многим изазовима и искушењима. Ходао је по свету служећи људима. Своју је душу дао као откуп за душе многих. Током своје службе чинио је многа чудеса: ходао је по води, васкрсавао мртве, претварао воду у вино. Целог живота је проповедао јеванђеље о Царству Божјем. И на крају када су га неправедно осудили и разапели на крст распршио је све наде невернима, развејао им илузије, учинио највеће чудо. Устао је из гроба и васкрсао. Четрдесет дана након тога се показивао људима, а онда се уздигао у небеса. Од тада он из Царства небеског мотри на хришћане, чува их, штити и води. Људи се њему моле за опрост и за спас, за искупљење и избављење. А он је добар и благ. Усмерава их и испуњава молитве. Слави се дан његовог рођења, Божић као највећи празник. Дан пре Божића сече се бадњак и доноси кући. У кући се уносе три пања као симбол Свете Тројице. По поду се простире слама симболизујући Христово рођење. На сам Божић је обичај да се устане рано. Иде се у цркву, узима се причест, а онда се спрема богата трпеза. Неизоставна је и чесница, обредни колач од белог брашна. Сви су весели и раздрагани. Певају се Божићне песме. Деца се дарују поклонима. Њиховој срећи нема краја.
У мом дому Божић се слави од давнина. Славили су га моји преци, моји дедови и мој отац. Славим га и ја, и славићу га увек. Божић је свети празник. Он доноси мир, спокојство и благостање. Срећни су људи који имају Исуса Христа. Блажен је дом који Божић слави.

За Четврти таблин божићни конкурс
Андреј Јовић, VI-1, ОШ „Бранко Радичевић“ Врање, Србија
Наставница: Мелани Петровић
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com