ЛитерарноСтваралаштво

Армин Ибрахимовић – Почетак (есеј)

Живинице

Почетак (есеј)

Почетак у свим културама, у свим сферама живота представља радост и обнову, али и смрт.

Почетак свемира представља најинтересантнији од свих, рецимо то тако „почетака“. Велики прасак или много познатији као „Биг Банг“ означио је почетак стварања свијета и живота каквог данас познајемо. То што се десило прије неколико милијарди година, суштински је прожето кроз све науке и религије. Најинтересантнији дио опет је почетак стварања првих бића која су се суптилно и са изразитом дозом елеганције развила у модерна бића данашњице.

Почетак живота након смрти представља такав фасцинантан задатак да се спекулације о овоме воде стотинама година. Оно што сте гријеха и добрих дјела учинили за живота, у овом новом почетку бит ће једино важно.

Пакао и рај вагат ће чега сте достојни.

Рај прожет и испреплетен најљепшим мирисима свијета са божанском љепотом, која ће бити као драгуљи на круни великих владара, или пакао гдје ће се душе крчкати у лави и гдје ће се топот ђавољих копита слушати па читав дан и тако заувијек.

Што је уствари почетак?

Па то је јасно, то је и живот и смрт, радост и туга, и уживање и патња… и све то прожето шареним или згаженим детаљима свакодневнице и Закона Почетка и Краја. Само од нас је зависило и зависи да ли ће нас тај фамозни почетак одвести у боље сутра и будућност, или тмурни стрип без боје са тужном радњом коју сви избјегавају.

И што ће бити почетак? Не знам, само знам да звони негдје у свему и свакоме.

Армин Ибрахимовић, IX разред, Прва основна школа, Живинице, Босна и Херцеговина

Марица Ферхатбеговић, руководилац литерарне секције

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com