ЛитерарноСтваралаштво

Давид Карић – Божић

Četvrti tablin božićni konkurs

Божић

Божић је хришћански празник којим се прославља рођење Исуса Христа. Углавном се прославља 25. децембра по грегоријанском календару, док код јулијанског календара Божић се обележава 7. јануара.
Од свих празника који се прослављају током године, мој омиљени празник је Божић, јер он са собом носи посебну чаролију. Божић је време када се сви ми као породица окупљамо и уживамо у љубави и топлини породичног дома. За Бадњи дан се у мојој породици пости, тада се једу најлепша посна јела. На Бадњи дан треба једни другима да опростимо и да се ни са ким не свађамо, јер какав буде био Бадњи дан, таква ће бити и цела година. На Бадње вече, у мом селу је обичај да се на бенту пали ватра и бадњак. Ту се окупе скоро сви становници села, па уз кувано вино, слаткише и ватромет сви заједно прославимо Бадње вече. Моји родитељи, брат, сестра и ја сваке године одлазимо код бабе и деде и на Бадње вече и за Божић. На Бадње вече са дедом палимо бадњак, док баба све припрема за пијукање. У кућу се унесе слама и баба нам баца слаткише у њу, док ми, њени унучићи пијучемо као пилићи. На божићно јутро рано идемо код бабе на доручак, када ломимо чесницу, да видимо ко ће да извуче новчић из ње. За ручак је увек богата трпеза. На столу је обавезно супа, сарма, печење, салата и најукуснији колачи. Ту су наравно и поклони које дарујемо једни другима. Сваке године нас Божић Бата обрадује лепим пакетићима.
Божић је најрадосноји хришћански празник, јер слави рођење Исуса Христа. За нашу породицу је посебан и са нестрпљењем га чекамо сваке године и много му се радујемо.

За Четврти таблин божићни конкурс
Давид Карић, 6. разред, ОШ „Моша Пијаде“ Бачко Ново Село, Србија
Ментор: Јована Жарковић

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com