ЛитерарноСтваралаштво

Давид Стојчевски: Божиќ – празникот на радоста

Давид Стојчевски: Божиќ – празникот на радоста

Прекрасно јануарско утро
од планините излегоа сончевите два, три зрака
на денешен ден
помлад на постар бакнува рака.

Божиќ ни доаѓа –
празник голем се слави,
Божиќ го празнуваат
возрасни и деца мали.

Сите се радуваат
радост навира од домовите,
весели ѕвона се слушаат
од храмовите.

Не е важно
каква трпеза се
спрема и прави,
најважно од сè e
сите да сме на број,
весели, живи и здрави.

Почитта кон Бога
ние преку цела година ја искажуваме,
затоа сите бакнежи, љубов, прегратки,
секојдневно треба да си даруваме.

За Шести таблин међународни божићни конкурс
Давид Стојчевски, VII-5, ООУ „Христо Узунов“ Охрид, Северна Македонија
Наставник/ментор: Христина Стојаноска
Треће место на Шестом таблином међународном божићном конкурсу у категорији литерарни радови старији узраст

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com