ЛитерарноРегионална сарадњаСтваралаштво

Dženan Bešić – Bajka o Robo Gljivi

Bajka o Robo Gljivi

U zelenoj šumi, kojom su proticale čiste vode, vladale su gljive. Sve gljive su se svakodnevno svađale oko toga ko će biti kralj. Često bi došlo i do rata između njih. Shvatili su da imaju velike gubitke i da ratovi moraju da prestanu. Složili su se da naprave Robo Gljivu kako bi ona bila kraljica.
Došao je i dan krunisanja. Sve gljive su bile nestrpljive da vide svoju novu kraljicu. Začuli su se i bubnjevi koji su najavili njen dolazak. Začuo se i veliki pljesak kada se pojavila iza jednog velikog lista. Bila je prelijepa sa pozlaćenom kapicom. Šetala je polako i uzdignuta pozlaćena kapica je izazivala oduševljenje ostalih.
Šetala je tako nekoliko dana i uživala u svojoj slavi. Sve je izgledalo lijepo dok Robo Gljiva nije počela da vlada. Postala je sebična i destruktivna. Rušila je sve pred sobom, uzimala je sve od drugih… Ko god se usudio da joj priđe, ona bi ga agresivno izmlatila, nekad bi ga i zadržala kao taoca. Jednog dana mali, dobri dabar Majk se usudio da uđe u šumu. Nije ništa čuo osim vatre koja je grijala gljive ĆĆ i KK. Mali dabar se okrenuo i iza njega je bila Robo Gljiva. Srećom, imao je nešto vode kako bi je zalio i tako otjerao. Robo Gljiva se smijala ideji da bi je jedan obični dabar mogao pobjediti sa vodom, ali zaboravila je da je ona robot. On ju je zalio i za sekund-dva ona se poče tresti. Sve gljive su se preselile u Šumu slobode, Robo Gljiva je ostala u napuštenoj šumi 10 godina. Neki kažu da se vratila sa svojim minionima. Drugi kažu da traži žrtvu svakog Nacionalnog dana gljive. Svaki taj dan kad slave gljive, nestane jedna životinja. Mali Majk, koji ju je porazio već jednom, tvrdi da ju je opet vidio jedne noći i da čeka da je zauvijek izbriše iz šume i povijesti.
Sve se desilo jedne noći dok je Majk spavao, probudilo ga je neko kucanje na prozoru. Sišao je niz stepenice kako bi provjerio što je to bilo, vidio je kroz prozor da se Robo Gljiva vratila. Bio je u šoku. Čim ju je vidio, znao je da će se morati boriti s njom. Plašio ju je treperećim svjetlom, ali je nije zbunio. Kad god bi Robo Gljiva provirila kroz prozor, Majk bi ugasio svjetlo kako ne bi bio viđen, ali ona nije odustajala. Nije napadala sama, tu su bili i njeni minioni. Majk se sjetio da je čuo na televiziji kako će kišiti u 2 ujutru, voda uvijek uništi robote. Morao je samo izdržati do 2 ujutru, a bilo je 1:58. Radio je sve što može da je drži podalje od kuće, ali Robo Gljiva je bila prebrza. Kada je otvorila kućna vrata i kada je pošla da uđe u kuću, počelo je kišiti. Robo Gljiva nikad nije vidjela toliko kapljica vode. Nije ni prošlo pola minuta, a Robo Gljiva se počela tresti. Majk je uništio njene dijelove kako nikome više ne bi mogla nauditi. Od tada Robo Gljiva više nije viđena.

Dženan Bešić, V razred, Prva osnovna škola Živinice, Živinice, Bosna i Hercegovina
Mentor: Marica Ferhatbegović

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com