ЛитерарноСтваралаштво

Ева Анастасовска – Христос воскресе, радост донесе

Христос воскресе, радост донесе

Повторно сонцето грее
и секое дете весело се смее.
Повторно е убав ден
ни пристгна Велигден.

Целиот христијански народ ке се собере на едно место.
Кога сите ке чекаат големиот празник,
големото воскреснување, Тој голем ден на секаде се слави
Христово воскресение, Велигден.

Христовото Воскресение луѓето го слават,
Сите обичаи по ред ги прават.
За цел свет да има радост и среќа,.
на Велигден секој нека запали по една свеќа.

Секој во црква ке оди, Камбаните ќе бијат,
Ора весели се вијат.
Голем празник,голем ден Влеигден.
Со запалена свеќа и црвено јајце во рака,
го чекаме Христовото воскресение без мака.

Желбата детска вистинска и чиста.
Молитвата наша до Исуса Христа:
-Да нема војни, здравје да не краси.
Вечнот Бог нас сите ќе не спаси.

Секој со секој се поздравува,
секое семејство се забавува.
Со душа го чекаме овој ден,
Секој кај нас е добредојден.

За велигден корпите се полни
Со јајца шарени, и чекаат од срце
Да бидаат подарени.

Со љубов во срцето, со верба во Бога
Да сме срекни, весели да живеме во слога.
Радувајте се христијани.
За многу години Велигден.

За Трећи таблин међународни васкршњи конкурс
Ева Анастасовска, VIa, ООУ,,Кирил Пејчиновиќ“ К. Вода, Скопје, Северна Македонија 
Mентор: Александра Ѓуровска
Треће место на Трећем таблином међународном васкршњем конкурсу у категорији литерарни радови средњи узраст

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com