ЛитерарноСтваралаштво

Ева Анастасовска – Христос воскресе, радост донесе

Христос воскресе, радост донесе

Велигден е празник христијански, главен.
од секој православен е славен.
Го чекаме со срце и душа,
велигденска песна насекаде се слуша.

Секој во црква ке оди,
„Христос воскресна“ – нов живот се роди!
„Навистина воскресна“ – секој ке рече
денес овој збор на секаде ке ечи.

На полноќ штом стрелките се спојат
Илјадници луѓе за Христос се молат.
Со запалена свеќа и црвено јајце во рака,
го чекаме Христовото воскресение без мака.

Секој дом велигденска трпеза има,
гости секој во својата куќа прима.
Радост, смеа, срека насекаде се слуша,
На овој ден секој ја изразува љубовта од душа!

За Други таблин међународни васкршњи конкурс
Ева Анастасовска, Vа, ООУ „Кирил Пејчиновик“ Кисела Вода, Скопје, Северна Македонија
Ментор: Емилија Стефановска
Друго место на Другом таблином међународном васкршњем конкурсу у категорији литерарни радови средњи узраст

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com