ЛитерарноСтваралаштво

Ева Анастасовска: Раѓање Христово – празник радости

Раѓање Христово – празник радости

Христовото раѓање секој христијанин го слави.
Сите обичаи по ред ги прави.
За цел свет да има радост и среќа,.
на Бадник и Божиќ секој нека запали по една свеќа.

Црковните звона ја ронат тишината.
Трепетно чуство ја полни празнината.
Со среќа, со радост, со верба во душата.
Божиќна молитва од сите верници се слуша.

Еден за друг да се молиме.
И со добрина да се бориме
„Христос се роди“ – нов живот се роди!
„Навистина се роди“ – секој ќе рече
денес овој збор на секаде ќе ечи.

На литургија редовно да одиме,
по советите на свештениците да се водиме.
Таму сме збрани и старо и младо, сложно.
Со молитва и верба во Бога се е можно.

Бадник подготовки во секој дом се прават.
Посна трпеза, лепче, пита, овошје, риба.
На маса да се стави и
Христовото раѓање да се слави.

На Божиќ секој со секој се поздравува,
секое семејство се забавува.
Со душа го чекаме овој ден,
Секој кај нас е добредојден.

Желбата детска вистинска и чиста.
Молитвата наша до Исуса Христа:
– Да нема војни, здравје да не краси.
Вечнот Бог нас сите ќе не спаси.

За Седми таблин међународи божићни конкурс
Ева Анастасовска, VI a, ООУ „Кирил Пејчиновиќ“ К. Вода, Скопје, Северна Македонија
Ментор: Александра Ѓуровска
Друго место на Седмом таблином међународном божићном конкурсу у категорији литерарни радови средњи узраст

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com