ЛитерарноСтваралаштво

Хелена Јанковић: БОЖИЋ – ПРАЗНИК РАДОСТИ

БОЖИЋ – ПРАЗНИК РАДОСТИ

Празници – има ли шта лепше од тог дела године? Сви празници су ми драги на неки начин, али Божић ми је најомиљенији. Он са собом носи посебну чаролију и магију.
Божић је најрадоснији хришћански празник јер славимо рођење Исуса Христа. Тог дана сви се окупљамо и дружимо се као породица. У мојој кући за Божић се устаје веома рано. Цела породица се омрси после дугог поста на божићном доручку.
На овај дан мама спрема пуно укусних јела. Трпеза је богата, а на њој је обавезно и чесница којој се сви радујемо. На трпези су и печење, сарма, салате и најукуснији колачи. Након што се омрсимо првим залогајем меса, једни другима честитамо Божић. Божићни обед може да почне. Цела породица се смеје и весело прича док ломимо погачу у којој је мама сакрила дукат. Ја сам ове године имала среће да пронађем дукат.
Након доручка, мој брат одлази код баке, а нама положајник стиже у кућу.
Сваке године, кад осване божићно јутро, трчимо ка јелци да видимо да ли нам је Божић Бата оставио неки поклон. За свакога се нађе понешто, јер како мама каже, били смо добри током целе године. Иако сам већ одрасла, и даље верујем у Божић Бату и Деда Мраза.
Весеље се наставља током целог дана. На тај дан сви треба да се држимо заједно и да једни другима опростимо. Зато и волим Божић, јер је то празник љубави, окупљања и праштања.
Моја овогодишња божићна жеља је била да нико за Божић не буде сам него са својом породицом, јер од тога нема веће среће. Мир божји, Христос се роди.

За Шести таблин међународни божићни конкурс
Хелена Јанковић, III/1, ОШ „Коста Абрашевић“ Ресник, Београд, Србија
Учитељица: Бранислава Стојановић
Школска библиотекарка: Сања Благојевић-Бошковић

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com