ЛитерарноСтваралаштво

Ирина Букумирић: БОЖИЋ – ПРАЗНИК РАДОСТИ

БОЖИЋ – ПРАЗНИК РАДОСТИ

Постоје многи празници које православни народ прославља, али се Божић и Васкрс истичу као највећи и најважнији. И један и други су везани са Исусом Христом. Божић је заправо Исусов рођендан.
Овај најрадоснији дан носи са собом много обичаја које наш народ поштује. Тога дана цела породица је на окупу. Дан пре Божића назива се Бадњи дан – тог дана служи се литургија у свим црквама, увече се уноси бадњак, сече се колач, кади се трпеза и сви породично вечерамо на поду. Уноси се слама и ставља се новчић у погачу коју месе углавном баке. Ујутру рано нам долази полаженик, он са собом носи јабуку и бадњак. Сматра се да доноси радост, здравље, мир и напредак – све оно што је породици потребно. Он бадњаком кроз ватру пролази и жели свако добро породици у коју улази. Након тога сви седимо заједно, једемо храну коју су спремиле мама и бака и причамо о свему. Полаженик се испраћа из куће уз поклоне.
Одлазак у цркву је тог дана обавезан; брат и ја идемо с родитељима да упалимо свеће.
Божић је дан када је моја породица на окупу, осећа се посебан мир и због тога га ја волим. За мене је Божић заиста празник радости.

За Шести таблин међународни божићни конкурс
Ирина Букумирић, III/3, ОШ „Коста Абрашевић“ Ресник, Београд, Србија
Учитељица: Јасмина Вукман
Школска библиотекарка: Сања Благојевић-Бошковић

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com