ЛитерарноСтваралаштво

Јован Рајовић – Божић

Божић

Будим се пун радости и узбуђења, и још увек сањивих очију искачем из кревета и вичем: Божић је! Мирис погаче се шири из кухиње, и док се на брзину пресвлачим мама ми каже да се умијем јер ће положајник ускоро доћи. У мојим очима свако може видети неописиву срећу, и за то постоји разлог, данас је дан који се целе године чека.
Слављењем Божића славимо рођење Исуса Христа, али исто тако славимо и љубав коју је он својим рођењем донео на свет. Та љубав живи у нама целе године, али је неопходно да постоје они дани у години када ћемо обратити посебну пажњу на људе око нас, па и на сами себе. На Божић се сви требамо запитати какви смо у својим срцима, јер као што се сви окупљамо у својим топлим домовима док напољу пада снег, тако се појединачно окупљамо око топлине срца која се испољава кроз осмех и добра дела. Због тога читав дан Божића одише посебном радошћу коју свако може осетити у ваздуху, и за такав осећај вреди чекати годину дана. Заборављајући на свакодневне бриге и послове, сву своју пажњу дајемо својој породици и пријатељима, присећајући се оних основних и најважнијих вредности коју морамо чувати и неговати. Сваки човек на Божић треба бити срећан, јер тада славимо победу среће над тугом кроз победу душевног над телесним. Рођењем Исуса Христа постали смо сведоци да се Бог као апсолутна љубав, најчистија доброта и неописива лепота спустио на земљу и постао човек, остављајући и љубав и доброту и лепоту нама. Такође, Божић као први мрсни дан након Божићног поста нам још боље приближава тај неописиви осећај атмосфере, јер нас пост припрема да смирено дочекамо најрадоснији празник. Зато не потцењујмо Божић као јединствено чудо које се понавља сваке године, чудо које нам даје подстрек и снагу до следећег седмог јануара.
На крају Божића сви добијамо посебан поклон, мало семе Божићне радости и љубави које чувамо чинећи сваки дан у години малим Божићем. Добијамо семе наде која нас води кроз сталну борбу доброг против лошег. Добијамо семе мира које нам помаже да не посустајемо у тој борби и да не скренемо са правог пута. Зато се на Божић сви поздрављамо речима које обједињују ту читаву поруку: Мир Божији, Христос се Роди!

За Пети таблин божићни конкрс
Јован Рајовић, 6-1, ОШ “Нада Пурић” Ваљево, Србија

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com