ЛитерарноСтваралаштво

Јована Глиџић – Дечији осмех је најбезбедније скровиште среће

Дечији осмех је најбезбедније скровиште среће

Често размишљам о томе шта је у ствари срећа?! Сигурна сам да многи не знају право значење придева срећан. Гледам своје другаре. Шта њих чини срећнима? Па наравно, скупи телефони, патике, гардероба. Када би се само мало осврнули иза себе и увидели да није све у новцу и скупим стварима. Мене срећном чине породица и природа. Када сам са породицом осећам се лепо и безбедно. Тако је и када сам у природи.
Знам да постоји рецепт помоћу ког постајемо најбезбеднији?! Осмех! Та крива отворена линија има моћ да потпуно промени изглед нечијег лица. Изгледа просто нацртати је на папиру, али да би се нашла на дечијем лицу потребно је више напора. У ствари, потребно је само препустити се животним чарима. Док трчкарам по трави боса, та крива линија не напушта моје лице. Кад осетим јутарњу росу, чак ми се и рупице на образима појаве. Загрлим дрво и осетим мир у души, осетим невероватну снагу и чини ми се да могу да полетим.
Другари, оставите телефоне, заборавите на кратко на Фејсбук, Инстаграм… Ослушните ветар који пева своју животну песму. Дозволите да помрси чуперке ваше и нечије туђе косе. Окупајте се у сунчевим зрацима који се пробијају кроз јесење облаке и подсећају нас да ће поново доћи топли и насмејани дани. Уживајте у цвркуту упорних птица које се надмећу у скакању са гране на грану. Пружите руку другу или другарици, трчите заједно по парку и дишите дубоко. Певајте на сав глас. Видећете како ће да вас испуни неко блаженство. Просто ћете имати осећај да лебдите. А она крива линија ће непрестатно треперити на вашем лицу, неће вас напуштати.
Тек тада ћете бити безбедни. Нико неће моћи да вам учини било какво зло. Јер ви имате најјаче оружје – ОСМЕХ! То је ваша срећа, ваше уточиште и склониште. Зато се смејте најгласније што можете, отерајте зле духове и призовите добре виле!Смејте се јер је осмех највеће благо које треба свим снагама да чувате! Само вас осмех може одвести до ваше Плаве звезде и учинити да осетите срећу!
Велики пријатељ деце, Миња Субота, једном је рекао: „Не учите децу да буду богата, учите их да буду срећна. На тај начин ће једног дана знати препознати вредност ствари, а не њихову цену!“

Јована Глиџић, ученица 6-3

Јована Глиџић, VI/3, ОШ “Стефан Немања“ Ниш, Србија
Ментор: Taња Цекић
На традиционалном конкурсу „Стих за Огија“, који организују наставница Јелена Ђокић, Удружење “Безбедно дете” и Културни центар Власотинца, ове године специјална награда ОГИЈЕВА БЛАГОДАРНИЦА припала је Јовани у категорији – проза, старији узраст. Наслов награђеног рада је „Дечији осмех је најбезбедније скровиште среће.“

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com