ЛитерарноСтваралаштво

Јована Глиџић – Христос васкрсе, радост донесе

Христос васкрсе, радост донесе

Јутрос сам устала чувши дозивање баке. Пробудила ме је речима: “Устај сине, данас је Великдан!“ Запитала сам се какав то велик дан када знам да је Ускрс. Мама је ушла у собу и рекла да је данас највећи хришћански празник – Васкрс илити Ускрс. Бака иначе воли да користи архаизме, тако је некада и њена бака звала овај празник.
Спремили смо се и отишли у цркву на литургију. Увек осетим неку милину и необјашњиву снагу када сам у цркви, када слушам речи свештеника и када посматрам фреске и иконе око мене. Касније, када смо стигли кући ставили смо чуваркућу поред иконе и кандила. За оне који не знају, чуваркућа је јаје које прво офарбате, црвене је боје и ставља се близу иконе и кандила и чува се до наредног Ускрса. Црвена боја је симбол Исусове крви, али је црвена боја истовремено и боја васкрсења. Јер „васкрсења нема без страдања и смрти.“ Моја бака ме увек изненади неком новом речју. Од ње сам сазнала да су они на селу чуваркућу звали страшник. Кад размислим има логике. Оно чува кућу од злих сила, као што страшило чува плодове на њиви.
Када дође овај празник ја сам веома срећна и весела јер фарбамо и размењујемо јаја. Каква збрка настане када ја уђем у кухињу са својим идејама и предлозима како да офарбамо јаја. Али, наравно, увек прихватим оно што ми кажу мама и бака. Оне традиционално фарбају јаја у луковини, јер како кажу, то је најздравије. Мени никада није довољно, фарбала бих до изнемоглости. Која је то еуфорија када се окупимо ми најближи и разменимо јаја, а онда се такмичимо чије је јаје најјаче. А да не помињем мог лукавог брата од ујака који увек подметне дрвено јаје. Моја мама и ја увек лепо украсимо кућу за овај празник, трудимо се да се тих дана и не свађамо, покушавамо да заборавимо на неке ружне и тужне ствари које су се догодиле. Кажу да се на Ускрс посвађани мире, опраштају се лоше мисли и речи. Прочитала сам у Библији за децу да је Исус својим ученицима рекао: “Којима опростите грехе, опраштају им се; и којима задржите, задржани су!“ Ја се понекад наљутим, али брзо заборавим и опростим. Не желим да будем незадовољна и несрећна на овај најрадоснији празник. Желим да ширим и показујем љубав према свима, да пробудим у свакоме оно добро, јер сам сигурна да се свако роди као добар, само зависи како одраста и како га васпитавају.
Волела бих да сви људи буду здрави и да на Васкрс буду са својом породицом. Да се радују и уживају у ономе што им је Бог подарио. Да свакоме ко искрено говори „Христос васкрсе“ овај празник заиста само срећу и радост донесе!

За Први таблин међународни васкршњи конкурс
Јована Глиџић, VI-3, ОШ „Стефан Немања“ Пантелеј, Ниш, Србија
Ментор: Taња Цекић

Друго место на Првом таблином међународном васкршњем конкурсу у категорији литерарни радови старији узраст

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com