ЛитерарноСтваралаштво

Јована Ракић: Божић – празник радости

Божић – празник радости

Божић је празник који славимо 7. јануара. То је један од најрадоснијих хришћанских празника јер се на тај дан пре више од две хиљаде година родио Исус Христ. Божић се код католика и протестаната слави 25. децембра, али га ми православци славимо 7. јануара.
Пре Божића, слави се Бадњи дан. То је веома срећан дан који се проводи мирно, али весело, породично и занимљивом другачије него осталих дана. Тог дана се једе само посна храна. Ујутру тата иде у шуму да исече бадњак, а са собом води и синове. Мама почиње да прави коврждање, чесницу и божићни хлеб и у томе јој помажу ћерке. После тога, родитељи воде дечаке у коледе. Они иду код рођака који им дају орахе, новац и поклоне.
Увече, када мама заврши са припремом пецива, цела породица иде до цркве где се организује вечерња церемонија паљења бадњака. Када се породица врати кући, дешава се бадња вечера. Чланови породице се окупљају за столом. За вечером се једу: чесница, коврждањи, пита са купусом, тиква, пасуљ и суво воће. За столом стоје ораси, бадњак, зелено божићно жито и коврждањ са одломљеним делом бадњака у њему. Укућани бацају мале залогаје пите од купуса кроз прозор у двориште, како би, према старим веровањима, нахранили мечку. У чесницу је мама намерно умесила и један метални новчић, па сада сви чланови породице одламају по једно парче чеснице за себе. Верује се да ће онај у чијем парчету буде новчић имати највише среће током годиине. Онда укућани вечерају, а један део бадњака се баца у шпорет и пали. Бадњи дан се проводи у љубави, миру, радости и слози.
Сутрадан за Божић, укућани седе код куће и проводе празник такође мирно и сложно. За ручак, укућани ручају заједно и више не посте, а једу и божићни хлеб. Божић се обележава и наредна два дана. Они се такође проводе у срећи и љубави, али не само у својој кући, већ и са члановима шире фамилије, рођацима и пријатељима. За време божићних празника, не иде се у школу и траје распуст.
Божићни празници су најсрећнији празници у години јер их проводимо у радости и слози са породицом. Уживамо у радости са својим најближима.

За Пети таблин божични конкурс
Јована Ракић, VI, ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“ Бабушница, Србија
Име родитеља: Игор Ракић

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com