ЛитерарноСтваралаштво

КАЈА МИЉКОВИЋ – САВИН ПУТ КРОЗ ОСАМ ВЕКОВА

САВИН ПУТ КРОЗ ОСАМ ВЕКОВА

Лик и дело Светог Саве је вечита прича, непролазна. Његово име је потиснуло многе битне личности, јер се слави као оснивач религије, светосавља, медицине, књижевности, свега битног у култури једног народа.
Светог Саву је народ волео и за живота, а и после смрти. Међу људима влада веровање да је он још увек жив и да је и сада међу нама, само га не можемо видети. У лику старца са брадом и својим чудотворним штапом даје савете како се чувају праве људске вредности. Као духовни и световни вођа Срба већ осам векова учи људе да треба знати опростити, јер опраштањем се чисти душа од злобе. На тај начин постајемо достојни живота којег нам је Бог подарио.

Каја Миљковић

Свети Сава није волео нерад и себичлук. Зато је народ учио орању, сејању, плетењу, раду уопште. Саветовао је да они који имају деле са онима који немају, да они који су здрави помажу болеснима. Свети Сава нас и данас учи да се после падова подигнемо јачи, самоуверенији и одлучнији. Саветује нас да остварујемо своје снове и супроставимо се злу око себе. И ако некад паднемо у искушење, треба имати наду, јер искушења увек носе неку поруку.
Научио је српски народ, а, учи га и данас, а учиће и убудуће, да ће вером и делима, учењем и радом, најбоље изградити своју личност и државу. Нема бољих савета од његових да се млади не предају очајању, већ да радом и вером, славећи славу и ослањајући се на њега као заштитника, сачувају веру, наду и љубав.
Прошле су године, деценије и векови, а дух и величина Светог Саве је све јача. Његов лик међу нама је невидљив, али се зато његове речи и савети, које даје свом народу, јасно чују.

КАЈА МИЉКОВИЋ, 4. разред, ОШ „Дринка Павловић“ Куршумлија, Србија

Танкосава Милановић, учитељица

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com