ЛиковноСтваралаштво

Капетан Џон Пиплфокс

Ученици петог разреда у ОШ „Светозар Марковић” у Лапову су на часу српског језика обрадили одломак из радио драме „Капетан Џон Пиплфокс“ – Душана Радовића.
„Пензионисани капетан гусарског брода Џон Пиплфокс звани Звоно, на вест о појави страшног седмоглавог чудовишта окупља своју распуштену посаду. Од власти добија назад свој једрењак и оружије и креће у авантуру пут Кинеског мора да ликвидира чудовиште…“

Ту тек, у ствари, почиње наша прича…
Једног дана на школској огласној табли свануло је обавештење: „Тражимо окретне и креативне петаке који као од шале решавају укрштене речи, а уместо песница потежу мозак у борби са школским и морским чудовиштима. Наоружајте се четкама, бојама и читанкама. Видимо се тачно у подне, пратите гусарске ознаке !“

Наставница ликовне културе Сања Микић је окупила своје креативце и кренула у ову необичну авантуру. Инспирисани одломком из радио драме, осмилили смо да на што занимљивији начин ученици драматизују текст. Подељени у групе кренули смо са радом.

Прва група је правила гусарски брод. Набавили смо велики картон, исекли облик брода, направили конструкцију од летвица, спојили ексерићима и обојили темперама. Једро смо направили од старог белог џака, који смо причврстили жичицама. На јарболу се виорила гусарска застава.

Друга група је правила седмоглаво чудовиште. За основу смо користили картон. Сваку главу чудовишта одрадили смо на другачији начин. Користили смо темпере, колаж папир, вуницу, дугмета и сл. Крајњи резултат је фантастичан.

Трећа група је правила гусарске капе оригами техником. Заиста смо уживали. Ученици су успешо извели драмски текст. Делове сценографије и гусарске капе изложили смо на школском паноу са поруком:
„Уз помоћ маште стижемо на најудаљенија места на свету!“

Сања Микић
Наставник ликовне културе
ОШ „Светозар Марковић“ у Лапову

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com