ЛитерарноСтваралаштво

Катарина Мартиновић – Слика с ђедовог тавана

Слика с ђедовог тавана

Сваки пут када одем у ђедово село ја завирим у стари таван. Прашњав, нестабилан, али ја не марим за то, хоћу да завирим у прошлост мојих предака.
Старе мердевине воде до тавана. Прво што уочим кад се попнем на таван јесу ђедове лопате, грабуље, српови… Прозор на крају тавана увијек стоји полуотворен, а испод њега метална кофа.
Пажњу ми је одвукла прабабина шкриња украшена дивним цртежима с мотивима цвјетова. Ђед каже да је она ту држала своје личне ствари које је доносила кад се удавала. Усудила сам се да је отворим и у њој сам нашла прабабине слике, њен дивни ланчић, сребрне минђуше, гоблене и ручно рађене столњаке. Узела сам једну њену слику. Слика је била црно-бијела са наранџастим флекама. Прабаба је на слици стојала на овом тавану поред прозора. Како ли је само била лијепа! У глави је видим поред себе. Замислих се дубоко, па вратих слику у шкрињу. Сада су ме привлачиле прабабине сребрне минђуше. Биле су у облику срца. Нисам хтјела да их покидам јер су биле лабаве и врло старе па сам их вратила. Затворила сам шкрињу. Поглед ми се заустави на ћошак са прашњавим књигама. Књиге су биле поређане једна на другу и личиле су на кулу. Ту су биле јако лијепе књиге: „Гуливерова путовања“, „Доживљаји Тома Сојера“…
Изнад књига на зиду била је окачена једна потковица. На зиду се нашла вјероватно чекајући да обави свој посао, али су је заборавили па сада служи за срећу.
Имала сам чудан осјећај. Вртјело ми се у глави. Чим сам се окренула према лопатама и грабуљама, видјела сам ђеда како копа. Затим сам се окренула према прашњавим књигама и видјела сам младог ђеда како чита књигу и смије се. Окренула сам се према прозору и видјела прабабу како ми се смијеши. Потрчах јој у загрљај. Али умјесто да је загрлим лупила сам главом о прозор. Уплаших се и почех да дозивам ђеда. Брзо отворих шкрињу, узех прабабину слику и потрчах низ мердевине. Прабабину слику сам закачила изнад кревета.
Ђедов прашњави таван не крије само једну слику, већ цијелу причу моје породице.

За Табла Фест 20
Катарина Мартиновић, VI-2, ЈУ ОШ „Анто Ђедовић“ Бар, Црна Гора
Ментор: Данијела Бољевић, проф.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com