ЛитерарноСтваралаштво

Ксенија Шупић – Лик из књиге је мој идол

Лик из књиге је мој идол

Научница је мој идол – Марија Кири

Први пут када сам чула за име Марија Кири сазнала сам да је француска хемичарка и физичарка. Добитница је двије Нобелове награде. Заинтересовао ме је живот ове научнице. Изненадила сам се. Упорност, истрајност, преданост који су је довели до резултата и признања учинили су је мојим идолом.
Рођена је у Пољској, у породици у којој је отац професор математике и физике у гимназији, па је научена да цијени образовање. Била је сјајан ђак. Након завршене средње школе почиње њена борба са изазовима. Жене не могу да похађају универзитет у то вријеме у Пољској. Радила је као гувернанта неко вријеме да би зарадила новац за сестрине студије. Ту сам сазнала колико је била великодушна. У једном тренутку одлази да живи са сестром у Француску. Истовремено ради и студира на Сорбони. Положила је као прва у класи физике и хемије и друга у класи математике. Запослила се у лабораторији у Липмановим постројењима. Проживјела је године пуне одрицања и глади. Исте године када је започела научну каријеру упознала је физичара Пјера Кирија. Схватила сам да од тог познанства живот ове научнице постаје другачији. Удала се за њега. Заједно су радили и истраживали. Добили су двије кћерке. Прву Нобелову награду добила је заједно са својим мужем и његовим колегом Анријем Бекерелом из физике. Након Пјерове погибије, постала је прва жена професор на Сорбони. Услиједила је друга Нобелова награда, али овај пут из хемије. У Првом свјетском рату опет долази до истицања њене племенитости и воље да ради, истражује, помаже и мијења ствари. Била је шеф војне медицинске коморе која организује рендгенске станице. У овај посао укључила је и своју ћерку. Кроз станице је прошло на милионе француских војника. Њене су заслуге за отварање Института за радијум у Паризу, чији је била директор.
Дакле, за њено име везује се појам радиоактивност, технике раздвајања радиоактивних изотопа, проналазак хемијских елемената радијума и полонијума, коришћење радиоактивности за лијечење рака. Учествовала је у оснивању радиохемије…
Наслијеђену љубав према образовању пренијела је и на дјецу. Једна од ћерки је такође добитница Нобелове награде из хемије, Марија Кири је и успјешна мајка. Успјех је и то што је у том времену, врата свијета науке која су била затворена за жене, отворила.
Допале су ми се њене ријечи, нису застарјеле ,,Nothing in life is to be feared, it is only to be understood. Now is the time to understand more, so that we may fear less.“

За Табла Фест 23
Ксенија Шупић, 7 разред, ОШ „Радојица Перовић“ Подгорица, Црна Гора
Ментор: Марина Андријевић Петровић

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com