ЛитерарноСлободно времеСтваралаштво

Лена Маринковић – Препоручујем ти да прочиташ…

Препоручујем ти да прочиташ…

Моја мама каже да смо ми, њена деца, највеће благо. На другом месту су књиге. Оне нас воде у друге светове, друге животе, земље, обичаје. Кад њих читамо, можемо ући у ликове и бити шта пожелимо: астронаути, виле, каубоји. Уз њих можемо плакати и смејати се.

Код куће имамо малу библиотеку у којој живи око 200 и више књига. Моја мама воли много да чита и ту љубав према књизи и читању је пренела и на мене. У својој соби имам око 30 књига за децу. Књига која је на мене оставила јак утисак и коју бих радо препоручила свима је „Мали принц“. Прича о дечаку који је напустио свој дом, свемир и ружу, свог најбољег пријатеља и кренуо сам у свет. Пријатељство и лепота руже му нису били довољни. Желео је више. Тако путујући упознао је многе људе и свет, где владају лаж, себичност…Упознао је људе који не цене посао, који не виде лепоту која их окружује. Мали принц је дечак отвореног срца, пун љубави, искрен. Разочарао се јер је упознао људе којима је пустиња у срцу. На путу упознаје и лисицу која му својом причом отвара очи и каже да човек само срцем добро види.

Препоручујем да ову књигу сви прочитају, ми деца и одрасли, јер упознајући је, сами себе учимо много о животу и смислу живота. Учимо да требамо задржати пријатеље око себе и волети их такве какви јесу, као што је принц схватио да је њему ружа важна. Рад, искрено пријатељство, љубав, истина су вредности без којих човек не може да живи. Љубав се гради као кућа, полако, цигла по циглу. Јер, колико дајемо, толико и добијамо. Своје путовање Мали принц је завршио мислећи само на своју ружу црвене боје. А ја ово писање завршавам мислећи на моју маму која ми је усадила љубав према књигама и читању. Мама хвала!

Лена Маринковић, IV/3, ОШ „Бранко Радичевић“ Врање, Србија
Учитељ: Марија Раденковић
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com