ЛитерарноСтваралаштво

Ленка Стошић – Христос васкрсе, радост донесе

Христос васкрсе, радост донесе

Када нам ласте на крилима донесу пролеће, почињу и раздрагани дани за све нас. Радују му се људи, поља, шуме, реке…..
Нама, осим сунчеве топле зраке и богате баште, донесе и најрадоснији хришћански празник Ускрс. У мом дому то је посебан празник коме смо сви посвећени.
Припреме за обележавање почињу читаву недељу раније. Бирају се украси да бисмо што лепше и пријатније украсили дом. Ту су венчићи за врата, разне корпице, боје за фарбање јаја, зеке и пилићи од чоколаде. Након свега следи оно што је нама деци најинтересантније, фарбање јаја. Уживамо у њиховим бојама и сличицама. Бирамо најлепше црвено јаје и остављамо га као чувара куће. Недеља је дан када се слави Ускрс. Дан почињемо јутарњом литургијом у Храму Св. Николе када двориште цркве испуњава весела дечија граја. Цео град се тада тамо окупља и радосно поздравља васкрсење Христово.
Свечани ручак нас окупља све заједно. Тог дана радост улази у сваки православни дом и чини да љубав и смех испуне сва срца деце и одраслих. Креће куцкање јајима и неизвесност и цика деце чије јаје је најјаче. После свечане трпезе посвећујемо пажњу најдражима. Посећујемо наше блиске рођаке и пријатеље и понесемо по неко фарбано јаје. Тада се најчешће причају библијске приче или приче из прошлости о старим обичајима који још живе кроз сећања наших бака и дека.
Овај празник је у мојој прордици најлепши, јер доноси радост, смех и топлину њених чланова. Желела бих да свој деци буде тако леп.

За Трећи таблин међународни васкршњи конкурс
Ленка Стошић, VI-4, ОШ „Љупче Николић“ Алексинац, Србија
Ментор: Славица Марковић
Друго место на Трећем таблином међународном васкршњем конкурсу у категорији литерарни радови старији узраст

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com