ЛитерарноСтваралаштво

Магдалена Пећић – Божић

Божић

Празници, Божић, Нова Година, Васкрс, има ли ишта лепше од тог дела године. То је време које спаја породицу, чини да се сви окупимо. Посебно на Божић и у Божићним данима сви уживамо у љубави и у топлини породичног дома.
Бадњим даном, почињу припреме за Божић. За Бадњи дан и у нашој кући се пости. Ранијих година, нама деци, било је теже да се одрекнемо слаткиша, али сада нам је лакше, већ смо се навикли. Када устанемо, за доручак нас чека цицвара. То је предивно јело, које се прави од паленте или кукурузног брашна. За ручак се зна, једе се риба. Иако нисам љубитељ рибе, за овај дан има изузетак. После подне идемо до цркве испред које се пали велики бадњак. Увече, на Бадње вече, у нашој кући, пали се ватра. Тада је пуно среће, радости и весеља. Пали се Бадњак, који је тог дана донет у кућу.
Сутрадан, кад осване Божић, ми деца се највише обрадујемо. Тог дана мало раније устанемо и тада нас чека Чесница. У Чесницу мама сакрије дукат и, зна се, ко пронађе дукат, за њега ће бити пуно пара те године. Ручак је код нас, традиционално богата трпеза. А ту су и поклони, које дарујемо једни другима. Божић је најлепши хришћански празник, јер се слави рођење Исуса Христа. За нашу породицу и за нас децу, Божић је посебан празник и увек му се радујемо. Старији кажу, какав је Бадњи Дан и Божић, таква после буде цела година, а ја желим да она нама буде срећна.
Божић је најлепши празник. Христос се роди!

За Седми таблин међународи божићни конкурс
Магдалена Пећић, четврти разред, ОШ “Јован Јовановић Змај“ Стопања, подручно одељење Тоболац, Србија
Ментор/ педагог: Вероучитељица и наставница калиграфије: монахиња Теодора Спасојевић

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com