ЛитерарноСтваралаштво

Милена Богетић – У бајкама је све могуће

У бајкама је све могуће

Дјетињство. Безброј пута, изнова и изнова смо слушали исту бајку. Слушали смо глас који нас је успављивао. А, ми? Увијек смо слушали са искром у погледу, са неким ишчекивањем, са неизвјесношћу, тајновитошчу приповједача, све док не утонемо у сан. И онда смо себи постављали питања: Зашто је Снежана загризла јабуку, зашто је Пепељуга изгубила ципелицу…

Уђимо у свијет бајки, барем за тренутак и постанимо Андерсен и Грим, пустимо машти на вољу, јер у бајкама је све могуће.

„Било је то некада давно…“ и већ смо у неком чудесном свијету. Свијету гдје сви живе заједно, гдје нема различитости, гдје добро побјеђује зло, гдје је љубав надвисила мржњу и остала једини исправан пут. У бајкама је као у сну. Полако утонемо и почиње наше „путешествије“. Животиње које говоре, стаклене ципелице, чаробни пасуљ, златно јаје… Оне развијају најљепша осјећања и извлаче из нас оно најбоље – љубав, доброту, племенитост. Нема ратова, нема глади, нема болести. Тамо иза „Седам брда и седам гора…“ станује срећа; „Живио једном један краљ…“ који је испуњавао жеље дјеци; „Снежана је загризла јабуку…“ и постала најљепша у краљевству; Зашто само у бајкама? Зашто само на страницама оваквих књига можемо одморити душу, вратити се у дјетињство? Почнимо да живимо бајку. Учинимо нешто да нам данас и сјутра буду бајке, за јуче нам је већ касно. Дарујмо, макар и осмјех, пружимо нешто, макар и руку, можда је неком потребна да се подигне, живимо срцем и душом, удахнимо дубоко и учинимо да барем на дан нечији живот буде бајка. А, ми то можемо.

Ево, почнимо од ових реченица написаних руком једне четрнаестогодињакиње, чију је машту „заголицао“ овај наслов. Написала је неколико реченица које ће, можда, бити магичне, и измамити мало пажње одраслима да се запитају – Зашто свијет у коме живе дјеца, не може бити као из бајке? Одговорићу вам – Зато што ви то не дозвољавате! Будите дио дјечијег свијета, будите дио бајке и учините наш живот љепшим, бајковитијим, јер „У бајкама је све могуће“.

Милена Богетић, IX-1, ЈУ ОШ „Ратко Жарић“, Никшић, Црна Гора

Треће место на литерарном конкурсу „У свету бајки“ НБ „Рака Драинац“ Блаце

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com