ЛитерарноСтваралаштво

Нада Ковачевић – Маска ми је украс лица

Маска ми је украс лица

Читава 2020. година за целу планету је била необична и чудна. Свако од нас је почео свој неки дугачији начин живота. У глави нам стално одзвања:
„Држите дистанцу од два метра, водите рачуна о хигијени руку, носите маске и будите одговорни!“
И за мене је била необична и чудна. Те 2020. године сам постала ђак првак. Али, била сам мало другачија од свих претходних ђака првака – ђак са маском на лицу!
Прво ми је сметала, па ми је скривала нове, израсле зубиће јединице, а онда ме је спречавала да видим осмех учитељице, другова. Нисам могла да знам да ли су тужни, да ли имају неки проблем и на неки начин ме је спречавала да им помогнем. Све се то крило испод „пругица“, „туфница“, „бубамара“ и „лептирића“.
Пошто није било начина да је избегнем, јер ме је сваког јутра чекала свеже опеглана на столу, почела сам да је доживљавам другачије, као савезника и пријатеља. То је ствар о којој ћу некад својој деци причати… О једној далекој 2020. години и мојој пријатељици маски.
Дошли су хладни дани, а моја пријатељица ми је помагала да хладан ваздух не дође до грла, да се не разболим. Онда сам почела да је усклађујем са гардеробом. Свака маска имала је своју блузу и обрнуто, да им у пару буде лакше и лепше.
Дошли су први контролни задаци, прве провере знања, а ја сам имала своје срећне маске за то. Без изузетка са мном на контролне задатке из математике ишла је маска једнорог, а на провере знања из српског језика маска са разнобојним срцима. Маска ми је украшавала лице, а цветићи и стикери успешно урађене провере знања.
Ово пријатељство између маске и мене почело је од нетрпељивости, покушаја избегавања, па је стигло до савезништва.
Нас две смо нераскидив тандем за све будуће провере знања, све док траје ово доба Короне. А када оно прође, опране и опеглане одложићу их чувати као успомену на једно лепо пријатељство које је настало у не тако сјајном времену.

За Табла Фест 21
Нада Ковачевић, I/3, ОШ „Никодије Стојановић Татко“ Прокупље, Србија
Ментор: Љиљана Соколовић
Похвала на литерарном конкурсу за Табла фест 21 у млађој категорији по одлуци Стручног жирија