ЛитерарноСтваралаштво

Нада Попов – ИЗГУБЉЕНИ ПРСТЕН У ТРАВИ

ИЗГУБЉЕНИ ПРСТЕН У ТРАВИ

Била једном једна овца која је изгубила прстен у трави, а у трави је живела једна огромна змија. Она је украла овци прстен и она је покушавала да поједе прстен. Она је била у ствари зачаран добар принц, који је мислио да је овца једна принцеза и украо јој је прстен да је привуче да се уда за њега. Принц је имао супер моћи и он је претворио овцу у прелепу принцезу. Најзад су се венчали и живели су срећно заувек.

Након венчања на небу су се појавили црни облаци који су донели црну кишу. Сватови су се сакрили по шуми, само је млада остала незаштићена. Из највећег облака је одједном излетео троглави црвени змај који је својим канџама шчепао младу и одлетели су у недоглед. Змај и млада су слетели у једну амазонску шуму у којој је живело пуно разнобојних животиња. Змај је младу спустио на најлепши бели цвет на свету. Тамо је живела вила цвећа која је рекла млади:

– Младо моја лепа, ја ћу ти дати хаљину од ружа, провидна крила и круну од зумбула ако ми пронађеш кључ од моје радионице.

Принцеза на то одговори:

– Све ћу ти учинити, само да ме вратиш мом драгом принцу!

– Добро – рече вила – онда крени на пут!

На путу је срела вилу паунова, па вилу змија и вилу диносауруса. Одједном угледа једну пећину коју је чувао један огромни мрки медвед. Млада је размишљала како да надмудри медведа и смислила је: она му је отпевала једну успаванку својим дивним гласом и медвед је заспао као топ. Млада се ушуњала у пећину где је приметила дрвени ковчег пун злата и драгог камења. Кад је мало боље погледала, приметила је лотру. Кад се попела, почела је да копа по благу и најзад је нашла кључ који је тражила. Окачила га је око врата и таман се спремала да крене, чула је медведово комешање и брзо је побегла да се медвед не пробуди.

На повратку је поново срела вилу паунова, вилу змија и вилу диносауруса. Вратила је вили цвећа кључ и вила је морала да одржи своје обећање. Дала јој је хаљину од ружа, провидна крила и круну од зумбула. Својим новим крилима она је одлетела свом младожењи у загрљај. Заједно су одлетели у Египат и посетили пирамиде, а у њима се налазила нека мистерија која је била мапа која је водила до фараоновог блага. Пратећи мапу стигли су до фараонове гробнице где је било прелепо: поред гроба је било злато, сребро, бронза и паре. На плафону је била мајушна рупа кроз коју је текла вода и заливала зумбуле, лале, орхидеје и хризантеме које су ту расле. Принц и принцеза су се зачудили од те лепоте. Принцеза је мирисала цвеће а принц дивио се благу. То цвеће је у ствари чувало пирамиду од вируса тако да су могли да: преноће тамо, да праве пикнике, филм и свашта.

Једном, принцеза се досетила да немају кућу. Принц је предложио да живе у вилинском граду. Принц рече:

– Принцезо, хајде да читамо хијероглифе са зидова. Тамо има занимљивих прича о историји старих Египћана.

– Написаћемо причу о старим Мексиканцима.

Док су они тако писали, стигао је један гром који је разбио пирамиду. Сва срећа, принцеза је имала крила и они су се винули на небо и тако се спасили од грома. Они су саградили дворац од злата којег је узела принцеза из пирамиде.

Отишли су у мексичку пирамиду у којој су открили мексичку мумију. Око ње су расле палме и црвена трава од рубина. Мумија им је открила мапу из црвене траве од рубина. У мапи је било реч о неким руским пирамидама али пошто је била написана старим словима, они нису разумели ништа. На небу су тада приметили јато птица селица које су путовале у топле крајеве баш из хладне Русије. Кад су им показали мапу, птице су им превеле њиховим дивним гласом јер су препознале на мапи руски језик. На мапи је писало: прво на лево, после на десно и све напред док не стигнете до руске пирамиде. Они су разумели поруку и отишли су у далеку Русију. Најзад су стигли код цркве Светог Василија у Москви и приметили су пирамиду али им је требао кључ од врата. Поред храма су спазили балерину по имену Ана Павлова која је играла балет Лабудово језеро. Тада су изненада приметили да Ана носи кључ на ланчићу око врата. Принц и принцеза су је замолили да откључа пирамиду, а она им је са задовољством помогла. Кад су ушли, остали су запањени када су видели каква уметничка блага тамо има: слике познатих сликара Ван Гога, Фриде Кало, Тамаре Де Лемпицке, Паје Јовановића и Пикаса. То су биле слике Мона Лизе, сунцокрета, висибаба, а на једној слици су угледали њих двоје.

Кад тамо, слика је проговорила:

– Драги моји, у чаробној башти нара наћи ћете шарени цвет у којем се скрива златни кључ који откључава огромни нар да се сладите до миле воље!

Кад су се најели сласних боба нара које су давале супер моћи, за трен ока су се нашли у италијанској престоници Риму. Принц и принцеза су прво отишли да једу пицу и после сладолед, отишли су на море и купали су се до вечери. Кад су се спремали да крену са плаже, напао их је кит и појео их је! Чекали су али кит је спавао и хркао, а кад је кит отворио уста ушао је смарагдни делфин и спасао им је живот.

Принц и принцеза су се попели на делфинова леђа и он их је одвео у мору Дуге. У њему је било много слаткиша уместо животиња и биљака: уместо алга – бомбоне, уместо морске змије – жвака, уместо риба – чоколаде, итд. Тако их је одвео на водопад од беле чоколаде а принц и принцеза су мислили да сањају. Чамац им је био од црне чоколаде и видели су огромну торту и појели су све. Та торта је у ствари била за кита јер је био његов рођендан. Кад је кит дошао, видео је да нема његове торте. Почео је да плаче баш за његов рођендан. Кад су то видели његови пријатељи, рекли су му:

– Драги наш киту, имамо резервну торту од слаткишних риба и имамо за тебе пуно загрљаја.

То је био само један диван сан принца и принцезе…

Нада Попов, припремна група, Српска теоретска гимназија „Доситеј Обрадовић“ Темишвар, Румунија
Вера Жупунски, учитељица