ЛитерарноСтваралаштво

Нада Попов – Писмо Табли

Драга моја Табло,

Сећаш се да сам ти и просле године писала о себи? У међувремену променили су ми се укуси и ја сам се променила. Ево, навешћу неколико примера:
Деветог октобра испунила сам осам година, порасла сам 6 цм од тада, а сада не волим више да цртам, сада ми се свиђа да пишем приче (серија прича Авантуре близанаца Љупкић, „Нестанак балетског костима“, „Одлични детективи“, „Иринин таленат“, стрип „Златни божур“, итд.). Прочитала сам прве три књиге о Хeрију Потеру; омиљени део ми је био када су Хeри и Хермиона путовали кроз време у прошлост уз помоћ пешчаног сата.
Волим да истражујем минерале које купујем сваког месеца преко интернета, волим математику и сналазим се добро у школи. Мој омиљени минерал је Исландски кристал. До сада имам 61 минерал. Ево неколико: злато, селенит, крисокол, кијанит, кварц, итд. Сада ћу представити једног од њих: Лапис лазули. Од њега се прави пигмент за сликање назван ултрамарин, зато што је тамно плаве боје. Познати сликар Јоханес Вермер користио је овај пигмент да обоји траку са чела „Девојци са бисерном минђушом”, а Винсент Ван Гог га је користио за слику „Звездано небо”. Минерале које бих желела да добијем су: танзанит, крокоит, спинел.
Током прошлог распуста који је трајао две недеље, сваког Божијег дана дружила сам се са мојом другарицом-суседицом Мајом. Ишла сам код ње, она је долазила код мене, па обе смо ишле у парк. Измислила сам игру „Академија Нукос” у којој је група Нукос (Маја, Оливер, Марко, Андреј, Сара и ја) са дрвета шпијунирала тинејџере. Имали смо Нукос картице, уже које је доносио Андреј, тражили смо орахе са друге стране ограде парка, везивали смо кантицу за уже и тако преносили орахе преко ограде.
Тренирам ритмичку гимнастику, сада вежбамо нову тачку „Его“ коју ћемо представити на Божићној приредби, ако нас не спречи корона вирус.
Пуно те позрадвљам и шаљем ти прву причу о Љупкићима!

С љубављу,
Нада Попов

Нада Попов, 2. разред, Српска теоретска гимназија „Доситеј Обрадовић“ Темишвар, Румунија
Вера Жупунски, учитељица