ЛитерарноСтваралаштво

Неда Петровић – Божић

Četvrti tablin božićni konkurs
Божић

Најрадоснији хришћански празник. Дан када се родио наш Господ Исус Христос. Када је сишао на Земљу са небеса и постао човек. Дан када нам је Бог послао свог сина да нас спаси од пропасти…
Не знам да ли се само мени чини или су људи заиста заборавили прави смисао Божића?
Живимо у веома „брзом“ времену ако то могу тако назвати. Времену у ком не можемо да стигнемо да се посветимо својим најмилијима. Баш зато су нам празници попут Божића потребни. Да успоримо. Да нађемо времена за наше најмилије… Али све ми се некако чини да и Божић постаје „оптерећење“ да ли ће се довољно хрене спремити, ко све од родбине долази, да ли је кућа довољно лепо уређена, шта ће ко добити за Божић.
Људи није вам потребно да Вам кућа светли као Ласвегас, није потребно да на столу има хране довољно да се нахрани војска целе државе, нити је потребно да под јелком буде пола продавнице, нити да у кући буде милион људи….
На крају крајева Господ Исус се родио у штали а малени дечак пастир му је на поклон донео ружу коју је направио од гранчице и комада своје гардеробе. И за Господа је то било добро. Било му је довољно. Па зар су наше потребе веће од његових? Током целог живота Господ је живео скромно иако је био Божији син. И ми треба да будемо скромни. Не треба марити за те шашаве поклоне колико ћете их добити и шта ћете добити и да ли ћете их добити. Најбоље ствари у животу су бесплатне. Осмех је бесплатан. Загрљај је бесплатан. Љубав је такодје бесплатна. Децо родитеље нисте купили и они су бесплатни а најлепша су ствар у животу. Ни браћу ни сестре нисте купили. А родитељи ни Ви вашу децу нисте купили а то је ипак најлепша ствар. Није ли тако?
Када дође Божић оставите телефоне. Не морате свакоме послати поруку „Христос се роди“ или одговорити „Ваистину се роди“. Уместо тога идите у цркву. Посетите Господа у његовој кући. Идите на литургију. Молите се Богу и захвалите му за све што Вам је дао и за оно што Вам није дао јер ако Вам није дао значи да Вам ни не треба. Осетите у себи Светог Духа кога Вам Бог шаље. Склоните на страну мржњу, завист, бес и све оне лоше емоције у себи. Пустите љубав, радост и мир у ваша срца.
Славите Божић као дан када нам је Бог указао своју огромну љубав и милост пославши нам несебично свог сина да нас спаси. Славите Божић као дан Вашег новог рођења, постаните бољи човек. Славите Божић као прилику за промену. Славите Божић као дан када је породица на окупу. Славите Божић као дан када праштате свима који су Вам наудили. Славите Божић као дан када ћете Ви некоме тражити опроштај. Славите Божић као дан покајања за све што сте до сада лоше радити. Славите Божић као дан помирења.
Све то је Божић и опроштај и помирење и покајање и прилика за промену…..
Мир Божији Христос се роди!

За Четврти таблин божићни конкурс
Неда Петровић, VIII, ОШ “Андра Савчић” Ваљево, Србија
Ментора: Данијела Шибалић
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com