ЛитерарноСтваралаштво

Немања Малетић – Божић

Četvrti tablin božićni konkurs

Божић

Највеселији и најрадоснији хришћански празник је Божић. Божић означава рођење Исуса Христа. Иако људи широм света славе два Божића, ипак нас све спаја вера и нада у једног Исуса Христа.
Чим на врата закуца децембар у ваздуху се осети да стиже најлепше доба године. Божић мирише у ваздуху. Мирише на љубав, мир, радост, мирише на јабуке и цимет, на дом. Ја сам један од оних који у својој кући славе два Божића. Моја породица и ја већ почетком децембра китимо јелку и украшавамо кућу божићним украсима. Један од обичаја из мамине девојачке куће је да се на сто, четири недеље пре Божића, ставља венчић са четири свеће. То су адвентске свеће, и сваке недеље пали се по једна од њих. Почиње свето време године или адвент. Мама ми је причала своја сећања из детињства, када је она била мојих година да се у оближња места, а једном и у Плавну где је живела, доносило Бетлехемско светло, из места Исусовог рођења. У цркви се организовала приредба и биле су постављене праве јаслице, мали Бетлехем. У поноћ, када се завршава Бадње вече, а почиње Божић у Римокатоличкој цркви одржавала се миса и тада је велики хор одраслих и деце певао најлепше божићне песме. Једну од њих моја мама и данас нама радо пева, то је песма „Тиха ноћ“. Рано ујутру на Бадњи дан, 6. јануара деда, тата и ја идемо у шуму да одсечемо бадњак – храстову грану. Након тога враћамо се у кућу и празнични ритуали се настављају. Мама спрема рибу за ручак, припрема прасе за сутрашњи празник Божић и спрема најукуснију чесницу, којој се највише радујемо. Након ручка идемо на бент у мом селу, који се налази поред Дунава. Читаво село окупи се ту и поп пали Бадњак, деле се слаткиши, топли чајеви и и испаљују се ватромети којима се ми деца радујемо и дивимо. Ујутру на Божић, чим отворимо очи журимо да завиримо под јелку, јер једва чекамо да видимо поклоне. За ручак мама спрема богату и шаролику трпезу, а чесница са парицом је обавезан догађај. Након ручка обилазимо блиску родбину да би честитали Божић. Божић увек проведемо у кругу породице и најближе родбине.
Божић је најрадоснији хришћански празник, то је време мира и праштања. Време љубави и добрих дела, зато што веровање каже да је Исус наш спаситељ. Будите увек љубазни, следите пут нашег спаситеља.

За Четврти таблин божићни конкурс
Немања Малетић, 6. Разред, ОШ „Моша Пијаде“ Бачко Ново Село, Србија
Ментор: Јована Жарковић

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com