ЛитерарноСтваралаштво

НИНА ЈУРИШИЋ – МОЈЕ МОЛБЕНО И МОЛИТВЕНО ОБРАЋАЊЕ СВЕТОМ САВИ

МОЈЕ МОЛБЕНО И МОЛИТВЕНО ОБРАЋАЊЕ СВЕТОМ САВИ

У тишини ове празничне ноћи теби се, први наш просветитељу и заштитниче, обраћам јер си ти под своје окриље узео све српске школе.
Свети Саво, духовни вођо свих ђака, помози да и ми, у ова времена моралних и духовних посрнућа, наставимо ићи твојим стопама! О твојој племенитости и мудрости надалеко се зна. Небројена предања и легенде постоје о томе како си помагао сиромашнима, лечио болесне и штитио нејаке. Помози и сада, најмудрији међу нама, да се вратимо на прави пут! Покажи нам како да израстемо у поштене и образоване људе достојни твог имена!
Одрекао си се раскоши и лагодног живота на двору и свој живот посветио ширењу духовног богатства. Научи и нас, утемељивачу наше школе, како да одолимо свим искушељима која су у данашње време свеприсутна! Нешто нам се десило, свече, па људе вреднујемо само према новцу и материјалном богатству. У школским клупама се бавимо тиме ко шта има, да ли је маркирано и колико кошта, а запостављамо жеђ за знањем.
Просветли нас, светитељу! Мирио си завађене учећи их исправном животу, подучи сада и нас, твоје српске ђачиће, како да вратимо скромност, крепост и смерност у наша млада срца!
Када нам је било најтеже и када смо бивали пред понором, теби смо се молитвом обраћали. Данас ти се и ја обраћам понизно те молећи. Помози, Свети Саво! Помози да твоји ђаци врате стари сјај српским школама! Помози да те будемо достојни и да са поносом изговарамо твоје име!

НИНА ЈУРИШИЋ, VΙΙ3, Литерарна секција „Разиграно перо” ОШ „Миле Дубљевић” Лајковац, Србија

мрс Лидија Марић Јовановић, руководилац литерарне секције

Рад награђен на 6. регионалном светосавском литерарном конкурсу који организује СШ „Мионица”