ЛитерарноСтваралаштво

Нина Вељковић – ЗИМА

ЗИМА

Стигла је зима. Напољу је много хладно. Дрвеће је остало без своје лепе зелене одеће. Лишће је одавно опало. Птице су се одселиле у топлије крајеве. Зими све изгледа тмурно и сиво, а опет некако лепо.
За мене права зима почиње када падне први снег. Тада све постаје лепо и бело. Природа буде потпуно покривена снежним покривачем. Види се тек понеко дрво без лишћа. Само вире његове голе гране. Све мирише на свежину. Оваквој зими се највише радују деца: санкању, грудвању, клизању и многим другим радостима.
У току зиме има пуно празника којима се радујем. Прво долази Нова година. Тада размењујемо поклоне, китимо јелку и проводимо време са породицом. Затим долази и Божић, када славимо Христово рођење. Тада бака прави веома укусан хлеб и осталу храну, па се сви окупимо и заједно и свечано прослављамо. На Божић, рано ујутру, ја устајем и одлазим код баке и деке да заједно упалимо бадњак. Тада добијам поклоне. Бака каже да су то обичаји и традиција. Зими се прославља и школска слава Свети Сава.
Највише волим зиму пуну снега и пахуља. Волим све игре на снегу, радујем им се и једва чекам да падне снег. Зима ме највише подсећа на цртани филм „Фрозен“. Она је права ледена краљица међу годишњим добима.

Нина Вељковић, II-3, ОШ „Марија Бурсаћ“, Београд, Србија

Наставник: Јелена Југовић Јовановић

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com