ЛитерарноСтваралаштво

Огњен Ивановић – КАД БИ ТАБЛА ИСПРИЧАЛА

КАД БИ ТАБЛА ИСПРИЧАЛА

Школа је место где проводим доста времена. То је место где сви функционишемо као велика породица.
Посебно место заузима моје одељење III-1. Ту су моји најбољи другари и наша учитељица Сузана, која се бори да нам на што лакши начин пренесе знање.
Најбоље од свих, све детаље из наше учионице би испричала наша табла. Прво би открила колико пута је са ње обрисан текст, који је желела да заувек остане исписан по њој. Причала би она о оним силним маркерима, који су шарали њено тело, исписујући слова и бројеве, а онда о литрима воде које су све то спирале остављајући белу празнину. И онда поново бројеви, слова, ноте…
Причала би вам она и о нашој учитељици, о томе колико напора и живаца је у нас уложила док се трудила да нас научи слова и читање, бројеве и рачунање. Толико исписаних задатака из математике, које треба да препишемо у наше свеске, док табла мирно чека и стрепи да ли ћемо све стићи пре него што се чује звук школског звона. Видела је табла све наше страхове, сузе и трему док радимо контролне задатке или нас учитељица пропитује. Радује се заједно са нама сваком нашем успеху, а тугује када види наше сузе због лоше оцене. Ухватила је сваки наш поглед одлутао кроз прозор и загледан негде у даљину. Радо би нас тада дозвала и упозорила, пре него што учитељица примети да смо одлутали са часа. За колико би се свађа, оних малих и безазлених, сазнало када би наша табла проговорила. Рекла би вам она и за ону дугокосу из прве клупе у трћем реду, где ми се често искраде поглед. Имала би она толико тога да исприча.
Ћути табла о свим нашим несташлуцима, оценама, анегдотама са часова које су нас зближиле тако да нас нико неће раставит. Ћути о томе како нам брзо пролети време у школи и колико нам је жао што час није дужи. Прати она наше одрастање, стицање знања и успехе. Све она види и зна, али као прави пријатељ ћути и чува наше тајне. Она је неми посматрач наших живота, тежњи и жеља за будућност.
Табла је била и остаће најбољи пријатељ сваке генерације ђака.

За Табла Фест 21
Огњен Ивановић, III-1, OШ “Димитрије Туцовић“ Јабучје, Србија
Ментор: Сузана Тасић
Похвала на литерарном конкурсу за Табла Фест 21 по одлуци Стручног жирија у категорији средњи узраст

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com