ЛиковноСтваралаштво

СРЕБРНИ ПОРТРЕТИ

СРЕБРНИ ПОРТРЕТИ

Ова једноставна техника се користи у школама на часовима ликовне културе. Прави се брзо и лако. Деца уживају у свом стваралаштву и добро се забављају. На часовима ликовне културе у ОШ „Светозар Марковић“ у Лапову, направили смо необичне портрете. Ученици су донели различите материјале у сребрној боји: дугмета, алу-фолију, жицу за судове, опруге од хемијске оловке, зупчанике, вијке и подлошке, завртњеве, ексере, новчиће, копче, шналице, жичице и сл.

Подлога за ликовни рад је чвршћи картон, који је потребно обложити алу-фолијом. На тај начин добићемо сребрну позадину, а дечија машта и креативност померају све границе. Настају фантастични портрети сјајних очију и блиставог осмеха. Инспирисани сребрном бојом и овом техником направили смо „Листове од фолије“.

Да бисте направили „ Лист од фолије“ потребно вам је:
– Подлога – то може бити дрво или картон
– Лист – опало лишће различитих врста дрвета
– Алуминијумска фолија
– Лепак (дрвофикс или лепак у спреју)
– Сунђер за прање судова
– Ауто-лак или темпера

Прво је потребно да одаберете лишће и позиционирате на подлогу коју сте претходно премазали лепком (дрвофикс или лепак у спреју). Лист благо поравнајте руком. Након тога премажите лишће лепком и оставите да се мало просуши. Затим прекријте површину алу-фолијом тако да сјајнија површина буде лице. Ово је потребно пажљиво радити. Може се десити да испод фолије и подлоге остане ваздуха и створе се мехурићи. Када сте сигурни да је фолија добро прионула преко лишћа, грубим делом сунђера полако утрљајте фолију преко лишћа. Утрљавањем фолије помоћу грубог дела сунђера добићете црну боју на њеној површини. Јачим притиском на фолију добијате тамне делове а слабијим светле. Уколико желите нпр. бронзану боју, потребно је попрскати ауто-лаком или обојити темпером, затим опет сунђером сенчити детаље.

Ликовна изложба „Сребрних портрета и листова“ представља прозор у дечји свет маште која је све време исијавала са паноа у ходницима и красила нашу школу.

Сања Микић
Наставник ликовне културе
ОШ „Светозар Марковић“ у Лапову

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com