ЛитерарноСтваралаштво

Стефан Турунташ – Млади витез

Млади витез

Био један храбри и неустрашиви витез који је имао жену и жарко је желео дете.
Једне ноћи, жену заболе стомак и поче да се жали мужу. Он је одведе до болнице да јој укажу помоћ. После неколико дана жена изађе из болнице, а у рукама је носила бебу. Сви су једва чекали да дођу кући да прославе рођење свог сина. Када је дечак порастао, учио је од оца како да постане витез. Једног дана дечаков отац је морао да иде да се бори против чудовишта. Дечак је био забринут за свог оца. Када се витез вратио, дечак је скочио на њега, загрлио га снажно и био је јако поносан на свог оца. Дечак је желео да научи да се бори и отац га поведе на следећу борбу.
Стигли су до реке и из ње изађоше људи попут крокодила. Велики витез је кренуо да их удара али њихов вођа га је зграбио. Дечак их је молио и молио да га пусте. Хтели су да се боре и само борбом је могао да ослободи свог оца. Он није имао куд, узео је мач у руке и замахнуо.
Борба је била тешка и напорна, а он није знао пуно о мачевању. Махао је мачем као прави јунак све док противник није пао. Чим је угледао да противник више не устаје, пришао је и ослободио свог оца. Када су стигли кући, све су испричали мајци. Велики витез је био поносан на свог сина и његове способности. Отац је схватио да његов син више није мали и одмах му предао своје мачеве. Желео је да он постане главни витез који ће убудуће штитити своју породицу.
Био је најмлађи, али најискуснији. Добио је име Мали Витез.

Стефан Турунташ, IV-3, ОШ „Филип Филиповић“ Чачак, Србија
Учитељица: Јелена Вемић