ЛитерарноСтваралаштво

Страхиња Мишковић – Изложба на крилима Леона и Дега

Табла Фест 19
Изложба на крилима Леона и Дега

Када безброј сребрних звезда окити небо. Када Месец најбољи гласник међу звездама, почне да трепти златним сјајем и донесе ми благи мир, питајући ме шта сањам, желим и волим. Тада моја душа трепери сновима и надањима. И ја као и сви имам жеље, које знају чак и роде. Да будем сликар, да правим и стварам, да обојим свет.
Мало сам се тада замислио и погледао боље, поред мене су биле Леон и Дега. Роде Леон и Дега су биле најбољи сликари у свом свету. Дошле су да ме поведу у чаробну Земљу и помогну да досањам сан. Леон је за мене одабрао провод на изложбу до Париза да видим како изгледа та Мона Лиза, облетели смо Ајфелов торањ, појели чоколаду поред Темзе, спустили до Кривог торња у Пизи, па одлетели преко шума и гора и слетели на обалу Јужног мора. Сав уморан од радости, утонух у још дубљи сан. Дочека ме тамо Дега, јер као и све роде одселе се оне мало да се огреју у топлије крајеве и поклони своја чаробна крила да одлетим на изложбу његовог стила. Сунце је у његовом свету боја, попримало је боје неког мора, трава је била ружичаста, ширио се мирис ливадског цвећа. Свака балерина је причала своју причу. Видео сам необичне покрете око себе. Била је то уметност покрета. Један тих и немиран глас привукао ми је пажњу. Угледао сам прелепу девојчицу са пунђом у коси, у лепршавој белој сукњици, са бисерно белим, необичним ципелицама. Име јој је било Знана. Игра са њом је почела. Повела ме је на плес из снова. Знала је то боље од свих посетиоца изложбе. Био је то мој тренутак среће.
Тада ме је мама пробудила за школу. Мој осмех није нестајао. Трептај није престајао. Некако као да имам крила сада ја. Помислио сам, ово је била најчуднија изложба коју сам посетио у мом животу, изложба моје маште. Уметност сањања. Остаћу ипак да верујем, жеље ми нико не може узети, а жеље су нада, а нада је живот и зато ћу заувек желети и остварити све своје снове. Када године прођу и ја остарим. Леона и Дега нећу заборавити, као што ни они нису мене сада. Биће тада моји гости да и ја будем друг, па их поведем на мојим крилима да облетимо један круг.

За Табла Фест 19
Страхиња Мишковић, IV-1, ОШ „Станислав Сремчевић” Крагујевац, Србија
Ментор: Предраг Николић
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com