ЛитерарноСтваралаштво

Теодора Алексић – ХОЋУ ДА ВИДИМ ДАЛЕКУ ЗЕМЉУ

ХОЋУ ДА ВИДИМ ДАЛЕКУ ЗЕМЉУ

 

Joш као мала, чула сам доста о Египту, и већ неко време желела сам да га посетим. Прошлог лета, родитељи су одлучили да ми испуне жељу. Била сам веома срећна…
Прешли смо Средоземно море и стигли у Александрију. У прошлости, Александрија је била центар хеленистичке културе, чувена по Александријској библиотеци. После прокопавања Суецког канала, значај Александрије као трговачког центра расте. Тамо ми се свидела посета музеја. Видела сам остатке чувене библиотеке. Али, морали смо даље кренути… Сада, све више смо се приближавали Каиру. У центру града налазе се изобиље луксузних хотела и вила. Била сам веома задовољна што сам посетила један базар у Каиру. Ту је било свачега… Преко њихових оригиналних ткања, тепиха, до камиље коже, злата, корала и ситних детаља. Питала сам се: „Како толико ствари могу наћи на једном месту?“
Љубазни Египћани понудили су ме да пробам њихову храну. Наравно, нисам их одбила… Трпеза је била пуна јагњећег меса, јела направљених искључиво од млевених семенки, бораније, пасуља… Била сам послужена и млевеним месом у куглицама спакованим у тортиљу са разним сосевима. Као прилог, добила сам жути пиринач обојен цветом шафрана. Пиринач им је такође и омиљена посластица, нешто што и ми једемо – сутлијаш. А, такође су прихватили и неке турске посластице као своје и апсолутно су изврсне – суџук, алва и баклава.
После незаборавног ручка, отишла сам да посетим Лукаор, долину краљева. Било је незаборавно… У једном тренутку сам чак помислила да сам у Египту, оном где фараони владају.
На крају мог путовања посетила сам обалу Црвеног мора. Обала Црвеног мора знатно је лепша од Медитеранске, како због дугачке плаже и плитког мора са источне стране, тако и због широких коралних гребена. Температуре су биле врло високе. Вода је била прозирна. Уживала сам у роњењу.
Али, дошло је време да кренем – да се вратим кући. Било је ово једно путовање које ће ми заувек остати у лепој успомени.

 

За Табла Фест 18

Теодора Алексић, VII-1, ОШ „Јосиф Панћић“ Баљевац на Ибру

Ментор: Марија Алексић

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com