ЛитерарноСтваралаштво

Теодора Алексић – ХОЋУ ДА ВИДИМ ДАЛЕКУ ЗЕМЉУ

ХОЋУ ДА ВИДИМ ДАЛЕКУ ЗЕМЉУ

Прошлог лета одлучила сам да одем са родитељима и посетим тетку која се пре пар година преселила у Јужноафричку републику.
Препловили смо Средоземно море и стигли у Египат. Била сам веома узбуђена док смо прелазили преко Средоземног мора, јер… ово ми је био први пут да сам пловила бродом. Египат ми се доста свидео и била сам фасцинирана њиховом културом и гостопримством. Тамо сам посетила грађевине које постоје више од 2.000 година. Посебно ми се свидела посета Гизи, јер сам тамо видела једну од највећих пирамида – Кеопсову пирамиду… Сада смо стигли у Судан. Тамо сам уживала у прелепим пешчаним плажама и роњењу у Црвеном мору. Вода је била чиста; а време је било лепо. На тренутак сам чак помислила да је ово само један леп сан и да ћу се ускоро пробудити.
После неколико дана проведених у Судану, пут смо наставили. Сада, дошли смо у Јужни Судан. Тамо је било заиста доста црнаца који су ме…, имам утисак, некако чудно посматрали. Можда је то зато што се разликујемо – нисмо исте расе…
У ДР Конгу са родитељима сам посетила један рудник злата. Било ми је занимљиво. Такође, и овде сам сазнала нешто ново. Наиме, ова република, као и Конго име су добиле по истоименој реци која ту протиче. Упознала сам Пигмеје. То је једно афрчко племе црнаца веома ниског раста чији је животни век релативно кратак.
Следећа на нашем путу била је Замбија. Тамо сам посетила језеро Тангањика. Уживала сам у пловидби језером посматрајући залазак сунца. Али, пут и даље настављамо – полако приближавајући се Зимбабвеу… Неколико сати провела сам посматрајући само Викторијине водопаде.
Када смо стигли у Јужноафричку републику, са тетком сам отишла на планинарење. Посетиле смо највиши афрички водопад који се налази на Дракенским планинама.
Заиста сам уживала на овом дугачком путовању. Али, свему дође крај – морали смо кренути кући. Једва чекам да следећи пут одем у посету тетки и да откријем још чари овог континента.

За Табла Фест 18

Теодора Алексић, VII-1, ОШ „Јосиф Панчић“ Баљевац на Ибру

Ментор: Марија Алексић

Comment here

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com