ЛитерарноСтваралаштво

Теодора Симић – Божић, празник радости

Божић, празник радости

„Божић махне својим чаробним штапићем око света и све истог часа постане мекше и лепше“

Норман Винсент Пил

Пре неколико дана сам се слатко насмејала, када је моја тетка позвала маму и питала је да ли постоји нека групна терапија за одвикавање од Божићних филмова. Мама је рекла да за то није чула, али да је поуздан знак да се ближе Нова година и Божић, када сви канали кабловске телевизије приказују безброј делова филма „Сам у кући“.
Као и свако дете било ког узраста, и ја волим празнике. Међу омиљеним су ми свакако Божић и Ускрс, због свих оних обичаја који су код српског народа од давнина а поштују се и у мојој породици. Нећу да набрајам све обичаје јер их углавном сви знамо, а они који их не знају само ће бити збуњени. Поменула бих само да обожавам када на Бадње вече „пиламо“ око куће и пуно се смејем, док се чује ономатопеја гласова свих домаћих животиња. Волим да после посне вечере легнем на џак који је домаћин унео у кућу. На Божић се такмичим са сестрама која ће бити елоквентнија, када се бадњаком „џара“ ватра а радујем се ако у чесници добијем новчић. Толико се осећам дивно и продуховљено док сечемо Божићни колач да чак заборавим да сам морала да прогутам дрен уз гутљај вина или грицнем печену бундеву.
Када крцне кожица на печеном прасету, славље је на врху. Али, да се Божић не би претворио у тамањење хране и отварање поклона, морамо се сетити и неких духовних вредности и поступати у складу са учењем Исуса Христа, чије рођење и славимо. На Божић треба непријатељу опростити, познанику учинити услугу а пријатељу поклонити своје срце. Треба деци дати добар пример а изван свега себи поштовање. Треба бити благ према прошлости, храбар за садашњост и имати наде за будућност. На Божић не треба бити љубоморан, похлепан, завидан, већ благонаклон, добронамеран, љубазан. Треба волети друге. За време Божића је важно да смо сви код куће, да се лепо слажемо, волимо и поштујемо.
Заиста бих веома волела када бих могла атмосферу Божића да спакујем у једну стаклену теглу, као зимницу и да је отворим у току године кад се ужелим празничног духа.

За Пети таблин божићни конкурс
Теодора Симић, V-2, ОШ „Светозар Марковић“ Лапово, Србија
Родитељ: Јелена Симић
Треће место у категорији литерарни радови средњи узраст

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com