ЛитерарноСтваралаштво

Теодора Симић – Христос Воскресе, радост донесе

Христос Воскресе, радост донесе

Васкрс је велики црквени празник, спада у групу 15 највећих црквених празника и често га називају празник над празницима. Обележава се у првој недељи после пуног Месеца иза пролећне равнодневнице. Тих дана се поздрављамо са „Христос Воскресе“ и „Ваистину Воскресе“.
Веома волим Васкрс у мојој породици. Један од разлога је тај што се поштују сви народни обичаји. Посебну драж овом празнику дају офарбана јаја која моје сестре и ја украшавамо уз мамину и бакину помоћ, и уз посебну свечану атмосферу. Ту показујемо слогу и креативност. Са великим нестрпљењем дочекујемо васкршње јутро. Тада устајемо рано јер има још пуно посла за припрему трпезе, али и зато што идемо у нашу цркву „Свете Петке“ на службу и причешће. По доласку кући тражимо јаја која су сакривена у слами. Прво црквено јаје, симбол Спаситељеве невино проливене крви и истовремено боју Васкрсења, остављамо да нам „чува“ до следећег Васкрса. Следеће црвено јаје дајемо домаћину куће тј. нашем тати који започиње куцање јајима. Иако смо сви такмичарског духа и волимо победе, ипак ово такмичење не схватамо на тај начин.
Волим Васкрс јер моју породицу окупи у кући у здрављу и добром расположењу и надам се остварењу жеље као у песми да нас води љубав, вера и нада, а мир Божији нека влада.

„Христос Воскресе
желим да свима
здравље, успех и срећу донесе…“

За Први таблин међународни васкршњи конкурс
Теодора Симић, V-2, ОШ „Светозар Марковић“ Лапово, Србија
Наставник: Небојша Поповић

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com