ЛитерарноСтваралаштво

Уна Вељковић – БОЖИЋ

Četvrti tablin božićni konkurs

БОЖИЋ

Празници нас чине срећним. То је време које чини да се сви породично окупимо, радујемо, волимо, дружимо, смејемо. Волим све празнике, Ускрс, Први мај, Бадњи дан, Божић… Ипак, моји омиљени празници су Нова Година и Божић.
Најпре окитимо јелку. Ја то урадим још новембра месеца. Мало пораним. То је први знак да су празници на нашем прагу.
Прослава Божића почиње прославом Бадњег дана, дана пре Божића. Бадњи дан се слави 6. јануара. Зове се тако јер се тог дана сече бадњак и уноси у кућу. Бадњак је обично храстово дрво које се на Бадњи дан рано ујутру доноси пред кућу. Чим сване, ложи се ватра, бака и мама месе колаче и чесницу. Чесница је погача у којој се ставља новчић, суво грожђе, семенке. Увече се уноси у кућу слама и бадњак. Моја бака стави сламу испод стола. И сви заједно седнемо да вечерамо. Тада би требало постити и тако очистити тело од лоших и нездравих навика. Чесницу ломимо сви заједно и тада видимо ко ме се посрећило да пронађе новчић. По неком веровању, тај ће бити срећан целе године.
Сутрадан је најрадоснији дан, Божић. Божић је првенствено празник деце. Слави се као успомена на рођење Исуса Христа. То је хришћански празник. У мојој кући се за Божић устаје веома рано. Са мамом и татом идем у цркву. Поздрављамо све људе које сретнемо са “Христос се роди!”, а они одговарају “Ваистину се роди!“ За време Божића цела породица је заједно, заборављамо на све бриге и проблеме. Сви смо на окупу и причамо о доживљајима из прошле године и жељама за наредну годину. Зато је важно да Божић буде нерадан дан – државни празник, да би се празнична атмосфера употпунила. Мој дека зна лепу здравицу за Божић, али нисам сигурна колико сам упамтила, нисам све: “Колико варница, толико срећица, Колико варница, толико парица, Колико варница, толико у тору овчица,….”и тако даље. Божићни ручак је богат, обавезно печење, салата и колачића. Моја мајка прави сваке године укусне Божићне медењаке, разних облика. Увек очекујемо сека и ја од Божић Бате да остави неки поклон поред јелке и тако и буде. Обрадује нас слаткишима и играчкама.
Волим Божић, јер је то празник љубави у оквиру породице. Празник са најлепшим верским обичајима. Овај празник носи посебну чаролију. Учи нас правим људским вредностима. Без обзира како га људи славили, свака породица широм планете треба да чува и негује традицију.

За Четврти таблин божићни конкурс
Уна Вељковић, 4/4, ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“ Књажевац, Србија
Учитељица: Мирјана Радовановић

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com