ЛитерарноСтваралаштво

Уна Вељковић – Христос воскресе ,радост донесе

Христос воскресе ,радост донесе

У нашој кући се увек слави Ускрс. То је највећи хришћански празник. Слави се васкрсење Исуса Христа. Ово је један од највећих породичних празника.
Људи се за овај празник поздрављају са: „Христос васкресе“ и „Ваистину васкресе“. Слави се увек у недељу. Између 4. априла и 8. маја по старом календару или између 22. марта и 25. априла по новом рачунању времена. Најлепши обичај је фарбање јаја. Боје се на Велики петак. Тада је празник и ништа се друго не ради. Мама спрема за ручак рибу, јер се пости. И целог дана се играмо око украшавања јаја. То радимо мама, бака, моја млађа сестра и ја. Прво јаје обавезно фарбамо црвено. То је „чуваркућа“. Јаје чувамо до следеће године. Користимо све технике бојења, цртам посебним бојама по јајету или темперама или лаком за нокте, све је у игри. Лепимо налепнице, мале сличице које сам искела од разних салвета и помоћу беланца налепим на већ кувано јаје. Недељом ујутру када устанемо идемо у цркву. Тог дана сви породично ручамо. На столу се већ налазе пуне чиније са офарбаним јајима. Свако узме по једно јаје и такмичимо се у туцању јајима. Чије јаје је најаче, он је победник. Поломљена јаја, наравно поједемо. Моја мама зна да нас изненади и разним интересантним стварима које је дан, два пре тога купила. То су прелепе украсне корпице, чиније, чоколадни зечеви, желе бомбоне, мала весела чоколадна јаја и још много тога.
Као и обично, поделим јаја и колаче и својим комшијама и рођацима. И увек добијем исте тањире пуне разних колача, бомбона и шарених јаја. Ми деца се највише радујемо томе. За Ускрс имамо ускршњи распуст. Тако да за време овог празника баш лепо уживамо у свему.

За Први таблин међународни васкршњи конкурс
Уна Вељковић, 5/4, ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“ Књажевац, Србија
Наставница : Ана Бојковић

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com