ЛитерарноСтваралаштвоШампион

Вера Вукмировић – Урадићу, постаћу, знаћу

Урадићу, постаћу, знаћу

Баба ми је увек говорила да сам њено сунце, а Шемса значи сунце, па сам зато ја Шемса.
Мој посао је да скупљам паре. Митке свира хармонику, а Тадија добош. Обично уђемо у најпунији бус, али нас је данас једна надрндана риџованка избацила напоље. Митке ју је псовао, Тадија је пребројавао паре, а ја сам гледала у билборд. На њему је била нека превише савршена девојка. Читала сам речи написане поред ње: „До-бро-до-ша-о“.
Ја никада нисам ишла у школу. Није ни Митке, а ни Тадија. Мене је баба учила да пишем и читам, а њих нико. У писању сам одлична, али ми читање не иде. Слова ми се мрдају. Беже ми. „У-св-ој“. Ја не знам баш математику, баба није стигла да ме је научи. Она и отац су се стално свађали. Баба је желела да нас шаље у школу, а отац је говорио како су књиге скупе. На крају је он отерао бабу из куће, а мама и ја смо плакале. „С-а-н“ и зато ја сада, увек, вежбам читање сама: „Добродошао у свој сан“. Иако на билбордима увек пишу глупости.
Ушли смо у други бус, и извели исту представу као и у прошлом.
„Ми смо цео дан по бусевима, а други клинци се зезају по граду“, кукао је Тадија. Митке и Тадија мисле да нам је запала шугава судбина. Шугава јесте, али ја сам је прихватила. Ко зна, можда ћемо некада скупити паре за књиге. И бити као сва нормална деца. Можда.
Прилазимо кући. Све је као и обично. Комшинице тртљају, као и увек. Ограда је рђава и нахерена, као и увек. Лева страна зида је влажна и на њој се нахватала буђ, као и увек. Из куће допире бука, као и увек.
„Немамо пара да хранимо још једна уста“, виче отац. Мама је прекрила руком чело. Чим смо ушли, она нам говори: „Митке, Тадија, Шемса, добићете сестру!“
Нису срећни (то није чудно), али ја јесам. Добићу сестру! Одувек сам желела сестру. Биће лепша од савршене са билборда! И ја ћу је научити да пише.
Једном ћемо можда обе да порастемо. И да одемо негде другде, што даље одавде. И да можда пронађемо бабу! Можда. Живот је право чудо!

За Табла Фест 22
Вера Вукмировић, VIII-2, ОШ „Васа Чарапић“ Бели Поток, Београд, Србија
Наставница: Снежана Стојановић
Прво место на конкурсу за Фестивал дечјег стваралаштва „Табла Фест 22“ по одлуци Стручног жирија у категорији литерарни радови средњи узраст

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com